Un parlamentar a băut sakau pe nerăsuflate și a ajuns la spital: "Am încercat să fiu respectuos"

Un parlamentar a băut sakau pe nerăsuflate și a ajuns la spital: "Am încercat să fiu respectuos"

O întâmplare neobişnuită a atras atenţia presei internaţionale. Un parlamentar a fost într-un turneu în regiunea Pacificului, unde a încercat obiceiurile locale.

Mare greşeală! Pentru că a băut pe nerăsuflate sakau, o băutură tradițională microneziană, cu calități sedative, făcută din rădăcina plantei de ardei şi care se bea, de obicei, într-o coajă de nucă de cocos. Şi omul a ajuns aşa la spital.

Protagonistul păţaniei este fostul vicepremier australian Michael McCormack, care a învăţat că a fi politicos poate fi periculos pentru sănătate.

ADVERTISING

Deputatul a băut sakau dintr-o singură înghiţitură, crezând că băutura este similară cu kava din Pacificul de Sud. În Fiji, de exemplu, oaspeții sunt invitați să bea tot ceea ce li se oferă, pe nerăsuflate. Dar, după cum a descoperit McCormack, sakau este mult mai puternic și se recomandă să fie sorbit uşor, pe rând, de invitaţi.

McCormack a declarat pentru The Guardian că fusese în Vanuatu cu o zi înainte, unde a băut cinci porţii de kava și nu se aștepta ca sakau să-l lovească atât de tare.

„Încercam să fiu respectuos”, a spus McCormack.

ADVERTISING

„Au preparat băutura în fața noastră, storcând sucul din aceste rădăcini masive de copac. Avea o esență piperată și m-am simţit bine vreo 10-15 minute și apoi m-am gândit „ooooh, OK”. M-am uitat la [ministrul de Externe] Penny Wong și am spus: Nu mă simt bine. Am plecat cu ochii încrucișați."

Deși nu conţine alcool, sakau este cunoscut pentru efectul sedativ şi narcotic. Când este utilizată corect, băutura poate reduce anxietatea, contribuind și la amorțirea durerii.

Totuși, McCormack spune că a simţit toată durerea când s-a simţit rău, în timp ce membrii delegației australiene l-au frecat pe spate şi i-au ţinut un coș de gunoi la gură pentru a vomita.

ADVERTISING

În cele din urmă, a fost dus la spitalul local, unde a primit tratament pentru deshidratare și s-a odihnit până când efectele băuturii au dispărut.

„Am dormit 14 ore”, a povestit McCormack. „M-am dus de la spital la casa ambasadorului australian și am dormit aproximativ șapte ore și m-am trezit cu niște SMS-uri de la [soția sa] Catherine care mă întreba dacă sunt bine. Am trimis mesaje și apoi am dormit încă șase sau șapte ore. Nu am mai dormit așa în toată cariera mea parlamentară. Nu cred că am dormit așa de când eram adolescent”, povesteşte deputatul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇