Toți actorii de aici au înțeles că avem o problemă care trebuie rezolvată, iar cea mai bună variantă în acest moment este ca România să intre cu drepturi depline în Schengen în 2023, a spus, joi, președintele Klaus Iohannis, la ieșirea de la reuniunea Consiliului European.
El a mai spus că nu s-a discutat de un calendar concret al aderării în cursul anului viitor, dar că a avut și o discuție cu premierul suedez, a cărui țară va prelua președinția UE de la 1 ianuarie 2023, iar acesta „a înțeles problema foarte bine”.
„Cea mai bună variantă este ca în 2023 să fie încheiat procesul cu un rezultat pozitiv pentru România și Bulgaria. (…) Este încă un drum care trebuie parcurs. Votul negativ din partea Austriei și votul mixt din partea Olandei sunt probleme care trebuie rezolvate”, a spus Klaus Iohannis, într-o declarație de presă.
Președintele a mai spus și că le-a explicat interlocutorilor săi ce vrea România și nu a fost contrazis de nimeni.
„Nu am fost contrazis de nimeni. (...) Eu le-am spus că noi, românii, dorim o soluție pozitivă pe parcursul anului 2023. (...) Așteptarea mea este ca România să intre cu drepturi depline în Schengen în decursul anului 2023”, a mai declarat Klaus Iohannis.
El a spus că a avut și o discuție cu premierul suedez, dar și că nu s-a discutat un calendar clar al aderării țării noastre la Schengen în 2023.
„Am avut o discuţie cu premierul suedez, i-am prezentat problema, a înţeles-o foarte bine. Sigur că nu şi-a luat un angajament ferm, într-o discuţie care a fost o primă discuţie exploratorie, dar eu sunt convins că, în momentul în care cele două chestiuni - votul austriac şi votul olandez - primesc o clarificare chestiunea va fi imediat pe Consiliul JAI”, a spus președintele Iohannis, care a adăugat că nu s-a discutat despre un calendar concret, pentru că „nu cred că este momentul astăzi pentru discutarea unui calendar concret”.
Klaus Iohannis s-a arătat încrezător că anul următor România și Bulgaria vor intra în Schengen, având în vedere că „UE nu are nevoie de încă un eșec”.
„Nu are nimeni - şi asta o spun ferm – interesul ca această problemă să se transforme încă odată în ceva negativ pentru Uniune. Este o perioadă foarte complicată, avem foarte multe crize, UE nu are nevoie de încă un eşec, fiindcă asta a fost”, a concluzionat președintele.
Liderii UE s-au reunit joi la Bruxelles pentru a discuta despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, energie și economie, securitate și apărare, vecinătatea sudică a UE și relațiile externe, se arată pe site-ul oficial al Consiliului European.