Bode: Pierderile suferite de România prin neaderarea la Schengen depășesc 25 de miliarde de euro

Bode: Pierderile suferite de România prin neaderarea la Schengen depășesc 25 de miliarde de euro
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Lucian Bode susţine că pierderile suferite de România prin faptul că nu intră în spaţiul Schengen depăşesc suma de 25 de miliarde de euro.

Întrebat de jurnalişti, la Parlament, câţi bani au fost investiţi pentru asigurarea frontierelor externe la standardele Schengen, Bode a răspuns: „Exista o evaluare la un moment dat, costurile doar pentru Ministerul Afacerilor Interne depăşeau un miliard de euro – parţial din bugetul României, parţial din fonduri europene. Vorbim de capabilităţile de la frontieră, tehnică modernă, dotările, pregătirea a peste 60.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne în cele două centre de pregătire Schengen de la Buzău şi de la Ploieşti.

ADVERTISING

Dincolo de acest efort financiar, pierderile înregistrate de România în cei 11 ani de când îndeplineşte toate condiţiile şi nu beneficiază şi de drepturile aferente sunt incomensurabile. Am văzut o analiză a unei dintre companiile din Big Four - calculul era undeva la 200 de milioane de lei pierderi pe lună. Faceţi un calcul şi depăşim 25 de miliarde de euro pierderi înregistrate de România prin neaderarea la acest spaţiu comun".

Săptămâna trecută, ministrul Economiei, Florin Spătaru, spunea că decizia de neacceptare a României în spațiul Schengen înseamnă pentru economia țării noastre pierderi de 10 miliarde euro anual.

ADVERTISING

Ce urmează

Cu privire la aşteptările României în contextul participării preşedintelui Klaus Iohannis, joi, la Consiliul European, ministrul de Interne a spus că trebuie văzute care sunt concluziile Consiliului, dacă va exista într-adevăr o recomandare pentru Consiliul de miniştri, astfel încât pe agenda următoarelor consilii JAI să se regăsească această proiect de decizie cu privire la ţara noastră.

"Tot ce înseamnă Sistemul Informatic Schengen, colaborare poliţienească, protecţia datelor, toate aceste obiective rămân prioritare pentru noi, astfel încât atunci când se va pune problema să avem un proiect de decizie într-un viitor consiliu JAI, România să îndeplinească toate condiţionalităţile", a declarat Bode.

Lucian Bode a fost prezent, joi, la reuniunea tuturor şefilor structurilor de Jandarmerie din Europa, aceasta fiind ultima activitate a Jandarmeriei Române ca deţinătoare a Preşedinţiei Comitetului Interministerial de Nivel Înalt (CIMIN) al Forţei de Jandarmerie Europene. A fost predată preşedinţia către Italia, în cadrul unei ceremonii solemne, şi a fost semnat şi un memorandum cu Inspectoratul General de Carabinieri din Republica Moldova, prin care toate forţele de jandarmerie europene îţi asumă rolul de a oferi sprijin în formarea şi perfecţionarea carabinierilor moldoveni.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇