Grupul de iniţiativă ”S.O.S. Caii Deltei” susţine că sunt trimişi la abatoare caii sălbatici din Delta Dunării şi a prezentat dovezi, două asemenea transporturi, acuzând că animalele ar ajunge specialităţi pe masa de Crăciun.
“«Tura asta ţi-am adus 25!» – se aude clar pe înregistrarea făcută în după-amiaza zilei de 29 octombrie în apropierea Km 54 de pe braţul Sf. Gheorghe, în Delta Dunării. Acesta este doar unul dintr-un şir de transporturi de cai într-o zonă mai puţin cunoscută publicului, între grindul Perişor şi canalul Dunavăţ, aflată în sudul Deltei.
În data de 12 noiembrie aceeaşi barjă (gabară) pleca spre Perişor pentru o nouă recoltă. Iar ultimul transport documentat de noi a fost efectuat a fost în data de 8 decembrie", a anunţat Grupul de iniţiativă "S.O.S. Caii Deltei".
ONG-ul a precizat că au fost sesizate mai multe autorităţi, printre care Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – Tulcea, Direcţia pentru Protecţia Animalelor din cadrul Inspectoratului General de Poliţie şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi s-a apelat numărul de urgenţă 112.
Grupul de iniţiativă a menţionat că a documentat video două astfel de transporturi precum şi ţarcul construit pe malul canalului Dranov, iar o parte din aceste dovezi au ajuns la autorităţile menţionate.
“Din materialele documentare se poate constata cum sunt transportaţi caii pe apă, ce fel de maşini îi transportă şi cum este organizat ţarcul, inclusiv cu un culoar unde se poate realiza microciparea cu sprijinul medicului veterinar concesionar. Unele dintre transporturi au fost oprite la sesizarea noastră de către Poliţie, transportatorii fiind sancţionaţi contravenţional pentru absenţa actelor de transport, însă maşinile au fost lăsate să-şi continue drumul spre abator", a transmis grupul.
"Încă din 2013 au apărut în presă română şi internaţională informaţii despre «legături potenţiale între escroci români şi instalaţii de procesare a cărnii din întreaga Europă». Articolele detaliază mecanismul de «transformare» în carne de vită şi vorbesc despre colaborarea localnicilor care «rezolvă», prin declaraţii, problemele de proprietate a animalelor. Membrii grupului de iniţiativă au fost ţinta ameninţărilor şi intimidărilor lansate de complicii din Dunavăţul de Jos a reţelei de traficanţi de cai", a mai menţionat sursa citată.
Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Tulcea a precizat că deocamdată faptele sesizate nu sunt confirmate.
"Până la această dată, aspectele sesizate nu sunt confirmate. Menţionăm că imediat după luarea la cunoştinţă a celor sesizate la data de 9 decembrie 2022, poliţiştii au efectuat activităţi de investigare, verificări la faţa locului, audierea posibililor martori, activităţi ce nu s-au încheiat şi sunt în continuare în atenţia noastră. Din imaginile prezente nu reiese bănuiala rezonabilă că animalele sunt sălbatice sau domestice. De asemenea, precizăm că la soluţionarea aspectelor, vom reveni cu un punct de vedere", a transmis IPJ Tulcea.