Olanda și Suedia, susținere pentru aderarea României la Schengen. A mai rămas un hop, dar și o posibilă capcană

Olanda și Suedia, susținere pentru aderarea României la Schengen. A mai rămas un hop, dar și o posibilă capcană
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Doi pași foarte importanți au fost vineri făcuți în procesul aderării României la Spațiul Schengen.

Guvernul Olandei a informat parlamentul că înclină spre un vot pozitiv, decizia finală urmând să fie luată în urma discuțiilor care vor urma în perioada premergătoare Consiliului JAI din 8 decembrie.

În același timp, Comisia pentru Afaceri Europene a Parlamentului Suediei a dat un vot favorabil aderării României.

„Guvernul Suediei a reușit să obțină sprijinul Parlamentului și a primit mandat pozitiv pentru a vota aderarea României la spațiul Schengen, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne de săptămâna viitoare.

ADVERTISING

Guvernul Suediei a prezentat o analiză obiectivă privind nivelul nostru de pregătire. Pe baza acestei analize, astăzi, Comisia pentru Afaceri Europene a Parlamentului Suediei a dat votul favorabil.

Mobilizarea ultimelor săptămâni a fost exemplară. Guvernul Suediei a fost un partener adevărat. Decizia luată astăzi este bună pentru România și este bună pentru Europa. Continuăm munca pentru a obține un vot pozitiv în Consiliu pentru aderarea țării noastre la spațiul Schengen”, a anunțat pe Facebook europarlamentarul român Siegfried Mureșan.

ADVERTISING

Ulterior, acesta a făcut și anunțul despre decizia Guvernului Olandei: „România a reușit să răspundă în ultimele săptămâni tuturor solicitărilor autorităților olandeze. Ca urmare a îndeplinirii tuturor condițiilor și tuturor angajamentelor asumate de noi, Guvernul Olandei tocmai a adoptat o poziție pozitivă față de aderarea României la spațiul Schengen. Este un motiv de bucurie pentru noi toți. Este un impuls să continuăm munca pe acest dosar”.

Cele două țări au păstrat până acum reticența în ceea ce privește aderarea țării noastre, alături de Austria. Așadar, ultimul hop ar fi ca Viena să-și schimbe poziția.

ADVERTISING

Capcana din decuplarea de Bulgaria

Totodată, în poziția guvernului olandez poate sta ascunsă o capcană, și asta pentru că este favorabilă doar pentru aderarea României și Croației.

„În ceea ce privește Bulgaria, Țările de Jos consideră că viitorul Consiliu JAI este prea devreme pentru a lua o decizie cu privire la aderarea acesteia la spațiul Schengen. Acest lucru se datorează, în principal, preocupărilor în domeniul statului de drept și al corupției din Bulgaria, care ar putea afecta buna funcționare a spațiului Schengen și a gestionării frontierelor.

Un nou raport MCV pentru Bulgaria nu este prevăzut pe termen scurt. Numai atunci când vor fi disponibile informații actualizate privind politicile în materie de stat de drept și de corupție și punerea în aplicare a acestora, guvernul Țărilor de Jos va putea lua în considerare informațiile privind îndeplinirea de către Bulgaria a tuturor cerințelor pentru aderarea la Schengen”, se arată în scrisoarea adresată parlamentului de guvernul olandez.

Surse europene au declarat, pentru Spotmedia.ro, că o eventuală decuplare la aderare de Bulgaria ar putea ridica probleme pentru România, pentru că granița pe Dunăre nu a fost evaluată.

Iar aducerea frontierei pe Dunăre la standarde Schengen ar însemna o investiție foarte mare, precum și multă muncă și timp.

Așadar chiar dacă cele două semnale de astăzi sunt foarte bune, aderarea României la Schengen se va juca până în ultimul moment.

Citește două analize marca Spot pe subiectul aderării:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇