Salariații din serviciile de Ambulanţă au ieșit, marți, în stradă.
”Arafat nu uita, ambulanţa nu-i a ta”, au strigat sindicaliştii în faţa Ministerului de Interne şi a DSU.
De asemenea, sindicaliştii cer respectarea în integralitate a Legii salarizării. Ei solicită majorarea salariilor și susțin că serviciile publice de ambulanţă sunt sabotate de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.
Peste 1.000 de ambulanțieri s-au adunat în Piața Revoluției din Capitală, protestând în fața sediului Ministerului de Interne, pentru a continua apoi acțiunea în Piața Victoriei, la sediul Guvernului.
Blocul Naţional Sindical şi Federaţia Naţională Sindicală "Ambulanţa" din România (FNSAR), care reprezintă toate serviciile publice de ambulanţă, acuză că Raed Arafat şi DSU sabotează serviciile de ambulanţă.
BNS a anunţat, marţi, că a colectat date de la toate serviciile de ambulanţă, cu ajutorul Federaţiei Naţionale Sindicale "Ambulanţa", iar acestea sunt "mai mult decât îngrijorătoare".
"Parcul de ambulanţe este într-o stare deplorabilă, asta înseamnă insecuritate atât pentru personalul de pe ambulanţe, cât mai ales pentru bolnavi, incapacitatea de a-şi duce la îndeplinire menirea prevăzută prin lege şi asta dintr-un singur motiv: puterile discreţionare ale domnului Raed Arafat, care în ultimii ani a dezvoltat, în paralel, un alt serviciu, SMURD-ul, care este arondat Ministerului de Interne", a declarat Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical.
Ce arată datele colectate de specialiştii BNS:
- în 2021, serviciile de ambulanţa au acordat primul-ajutor în peste 3,5 milioane de cazuri de medicină de urgenţă (90,5%), în timp ce angajaţii SMURD au intervenit la doar 370 de mii de urgenţe (10,5%);
- 49% dintre ambulanţele din România au fost dotate cu aparatură medicală în urmă cu mai bine de 10 ani, în timp ce mai bine de jumătate din parcul auto al SMURD este aproape nou şi a fost dotat cu aparatură medicală în ultimii 5 ani;
- în ceea ce priveşte intervenţiile efectuate cu personal medico-sanitar de specialitate la nivelul întregii ţări, serviciile de ambulanţă intervin în aproape 99% din cazuri, în timp ce SMURD s-a ocupat de 1,21% din cazuri;
- serviciile de ambulanţă se confruntă cu un deficit de personal uriaş. Mai bine de 9.700 de posturi nu sunt ocupate (43,34%).
Sindicaliștii îl acuză pe șeful DSU, Raed Arafat, că a refuzat să convoace anul acesta Comisia Interministerială pentru Suport Tehnic şi că a sabotat serviciile publice de ambulanţă "prin neimplicare în cursul anului privind încheierea contractului subsecvent pe anul 2022 din Acordul-CADRU pe anii 2018-2022".
"Acest fapt a dus la pierderea unui număr de aproximativ 400 de ambulanţe Tip B 4x4 şi 4x2 pentru echipaj medical de urgenţă şi a celor aproximativ 100 de ambulanţe Tip C pentru echipaj medical de urgenţă cu medic, în condiţiile în care serviciul se confruntă cu o mare lipsă de autosanitare, iar din numărul de autosanitare din dotare, doar 25% îndeplinesc condiţiile tehnice legale", mai arată sindicaliștii.
Alte nemulţumiri sunt legate de "suspendarea Legii nr. 5/2021 privind statutul personalului profesionist operativ de intervenţie din cadrul serviciilor civile care asigură asistenţă publică medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat prin OUG nr. 69/2021 la propunerea secretarului de stat dr. Raed Arafat, folosindu-se de motive nerealiste, cât şi discriminatorii faţă de structurile din subordinea directă a acestuia, adică pompierii, precum şi corectarea salarizării personalului din serviciile de ambulanţă, cu prioritate a salariului de bază al asistentului medical din aceste servicii şi nu numai, cât şi crearea unui punct distinct al salarizării pentru întregul personal din Serviciile Publice de Ambulanţă în Anexa II din viitoarea Lege a salarizării".
Angajații din serviciile de ambulanță au declanșat protestul pe termen nelimitat întrucât nu au primit răspuns de la Guvern la un memoriu înaintat pe 30 martie, anul acesta, în care erau prezentate problemele cu care se confruntă personalul de pe ambulanțe.
Sindicaliștii solicită o întrunire urgentă cu premierul Nicolae Ciucă şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, pentru rezolvarea acestei situaţii.
"În cazul în care premierul României convoacă conducerea Blocului Naţional Sindical şi FNSAR la discuţii, iar, în final, având un răspuns pozitiv la revendicările protestatarilor se va renunţa la marşul sindical şi pichetarea Guvernului. Menţionăm că protestatarii care vor participa la protest sunt din timpul liber, iar prezenţa lor la Bucureşti nu afectează negativ capacitatea de intervenţie a serviciilor publice de ambulanţă", au transmis sindicaliştii.