Prețul cafelei se prăbușește la bursă: De ce nu se va schimba și la raft

Prețul cafelei se prăbușește la bursă: De ce nu se va schimba și la raft
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În august, cafeaua Arabica era cotată la 2,43 dolari pentru un pound (453,6 grame). Miercuri, prețul a ajuns la 1,59 dolari, o scădere de 35%.

Unul dintre motive este vremea mai bună din Brazilia în comparație cu ultimii ani. Ploile din vară sunt un semn că această țară va avea o producție bună, a explicat Carlos Mera, șeful echipei de piețe de mărfuri agricole de la Rabobank.

"Septembrie este, de obicei, începutul sezonului ploios. Debutul acestuia a fost un lucru bun", a spus acesta pentru CNN.

Un alt factor care a contribuit la ieftinerea cafelei este întărirea dolarului american. "Când dolarul e sus, tot ce se măsoară în dolari, precum prețurile internaționale ale cafelei, tinde să scadă", a explicat expertul.

ADVERTISING

Fermierii din afara Statelor Unite sunt stimulați să-și vândă producția pentru că vor câștiga un preț în dolari americani care echivalează cu o sumă mai mare în moneda țării lor. În aceste condiții, fermierii sunt dornici să vândă toate stocurile pe care le dețin, a arătat Mera.

Este o răsturnare de situație în comparație cu ceea ce s-a întâmplat anul trecut. În noiembrie 2021, cotațiile cafelei au urcat la cel mai înalt nivel înregistrat din ianuarie 2012, din cauza secetei extreme și a vremii reci din Brazilia care au provocat tulburări în piață.

ADVERTISING

În plus, rezervele limitate au determinat cumpărătorii să facă stocuri cât mai mari posibil, contribuind la creșterea prețurilor.

În prezent există unele întârzieri în aprovizionare, dar acestea "nu se compară cu ce era înainte", a spus Mera.

Scumpirile s-au reflectat și în prețurile pe care le-au plătit consumatorii. În ultimul an, până în luna octombrie, prețurile cafelei au crescut cu 14,8% în magazinele alimentare din SUA, potrivit biroului american de statistică.

Starbucks a anunțat în noiembrie că prețurile produselor sale au crescut cu 6% în 2022.

ADVERTISING

Condițiile mai bune de producție de anul acesta nu înseamnă neapărat că ieftinirea cafelei va ajunge și la consumatori, a precizat Mera. Chiar dacă prețurile boabelor scad, alte costuri, precum forța de muncă și distribuția, sunt încă mari.

"Cred că dacă vom vedea scăderi de prețuri, acestea vor fi modeste", a spus expertul.

Acesta a adăugat că marile companii din sector, precum Starbucks, încheie contracte pe termen lung, pentru a-și asigura activitatea și a se proteja de volatilitatea pe termen scurt a pieței, astfel că achizițiile din prezent încă se fac la prețurile vechi.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇