O sinucidere cu multe semne de întrebare

În camera confortabilă de hotel nu era dezordine. Corpul bărbatului era așezat pe pat, cu privirea în sus. În jur nu se observau urme de luptă sau de jaf. Ușa de la intrare nu fusese forțată. Camerista a intrat după ce a bătut de mai multe ori, fiind convinsă că înăuntru nu se afla nicio persoană. Când a văzut cadavrul, s-a speriat și a sunat la recepție.
O sinucidere cu multe semne de întrebare
  • Un militar francez a fost găsit mort într-un hotel din nordul capitalei.
  • Surse din cadrul anchetei s-au grăbit să anunțe că subofițerul s-a sinucis.
  • Moartea bărbatului a survenit la câteva ore după ce acesta a sosit în România.
  • Expert criminalist: Pentru militari, suprimarea vieții cu o foarfecă este surprinzătoare.
  • Decesul francezului are loc concomitent cu plângerile făcute de colegi de-ai acestuia în legătură cu condițiile mizere de viață din unitatea de la Cincu.

Pe parcursul nopții de vineri, 5 noiembrie, un subofițer francez de artilerie, în vârstă de 41 de ani, a murit în camera unui hotel din nordul Bucureștiului, situat în apropiere de Casa Presei Libere. 

Conform unor surse, militarul era specializat în sisteme de artilerie. El sosise alături de alți șase colegi și urmau să stea în România până în luna ianuarie.

Moartea subofițerului a survenit în urma înjunghierii cu o foarfecă.

Cadavrul a fost descoperit de camerista hotelului în ziua de duminică, atunci când a intrat în incintă, pentru curățenie.

Investigația este realizată de Brigada „omoruri” din Poliția Română, iar cazul se află în subordinea unui procuror militar.

ADVERTISING

Este surprinzător faptul că, deși moartea militarului a avut loc în circumstanțe neobișnuite, cauza decesului fiind înjunghierea cu o foarfecă, anchetatorii au anunțat, pe surse, că prima posibilitate e de-a ne afla în fața unei sinucideri.

Această variantă, susținută de investigatori, se bazează și pe datele preliminare obținute de medicii legiști, conform unor surse anonime.

Foarfeca, o armă ciudată pentru un soldat

Totuși, tragicul eveniment conține o doză de mister. Există posibilitatea ca polițiștii criminaliști să lanseze spre opinia publică varianta sinuciderii pentru a crea senzația că e un caz fără complicații, dar în contextul războiului din Ucraina era nevoie de mai multe precizări.

De ce s-ar sinucide un subofițer de artilerie cu o foarfecă la câteva ore după sosirea în România?

Dacă ar fi avut o depresie ori trecuse printr-o experiență traumatizantă, e greu de presupus că asta s-a întâmplat la intrarea în țară, determinându-l să-și pună capăt vieții la mii de kilometri de familie, printre străini.

ScenaCrimeiInfo

Pe de altă parte, de ce ar apela un militar, care are acces la arme de foc, la o sinucidere atipică, imprecisă și chinuitoare, cu o foarfecă în loc de un revolver sau altă armă de foc?

„Pentru militari, suprimarea vieții cu o foarfecă este…surprinzătoare. Cei mai mulți, în astfel de cazuri, utilizează pistoale și, de regulă, vizează să producă disfuncționalități ale creierului sau inimii. Noi tot timpul suntem atenți, într-o anchetă, să vedem dacă avem de-a face cu o moarte accidentală, dacă e vorba de un suicid sau de o crimă. Și de aici lucrurile se încurcă. Putem avea crimă cu înscenare de suicid și suicid cu înscenare de crimă”, a declarat psihologul criminalist Tudorel Butoi, pentru Știrile ProTV.

Militarii francezi se plâng că stau în condiții mizere

O publicație online din Franța a scris în data de 3 noiembrie că militarii francezi din forțele NATO, dislocați în România, se plâng de condițiile de trai - suferă de frig și de foame.

Informațiile prezentate au fost preluate de presa din România, iar Nicolae Ciucă, șeful guvernului, nu le-a negat, explicând că e doar ceva temporar, care are legătură cu lucrările de dezvoltare de la baza militară de la Cincu, aflată în Transilvania, între Sibiu și Brașov.

„Au fost chestiuni pe care le-am discutat şi împreună cu partea franceză, există un angajament astfel încât condițiile din baza Cincu să fie finalizate până la sfârșitul anului. În felul acesta sunt convins că se vor îmbunătăți, neexistând la vremea respectivă, din ce mi-a prezentat Ministerul Apărării Naționale, capacitatea să-i cazeze pe toți militarii în containere, iar o parte dintre ei au stat în corturi, urmând ca, în momentul în care se finalizează dispunerea containerelor, să se mute acolo”, a declarat prim-ministrul României.

Ambasada Franței la București, printr-un comunicat, a anunțat că militarii acestei țări nu au depus niciun fel de plângere privind condițiile de viață din baza Cincu.

Reprezentanții misiunii diplomatice de la București spun, în același document, că decizia de dislocare a trupelor franceze a fost luată foarte rapid. 

Emmanuel Macron a anunțat-o pe 25 februarie, iar în data de 28, la patru zile de la invazia rusă în Ucraina, Franța desfășura în România batalionul "Spearhead" al Forței de Reacție Rapidă a NATO, în cadrul misiunii AIGLE, conform Agerpres.

Format din 500 de militari, batalionul a fost inițial dislocat la baza "Mihail Kogălniceanu", situată la Constanța, la aproximativ 100 de kilometri de granița cu Ucraina. 

Totuși, în scurt timp, baza de la Cincu, din Făgăraș, s-a impus ca soluția care oferea cele mai multe garanții pentru menținerea unei prezențe militare NATO pe termen lung, se mai precizează în comunicatul ambasadei franceze, citat de Agerpres.

În data de 2 mai, un detașament de geniu a început lucrările de dezvoltare a bazei militare de la Cincu, astfel încât să poată găzdui între 800 şi 1.000 de militari până la finalul anului, conform precizărilor făcute de șeful guvernului.

O altă ipoteză

Moartea, în condiții misterioase, a unui militar francez și nemulțumirile altora legate de condițiile de viață din baza militară de la Cincu au tensionat brusc relațiile dintre București și Paris, în ciuda încercărilor diplomatice de a limita efectele celor două episoade.

Conform unor surse, militarul francez a fost văzut ultima dată în viață vineri, 4 noiembrie, după ce au fost vizionate înregistrările video ale camerelor de supraveghere din hotel și din împrejurimi.

De asemenea, anchetatorii au anunțat că nu au găsit urme de forțare a ușii, aceasta fiind încuiată, iar în cameră nu au fost descoperite urme că ar fi avut loc o luptă, conform unei relatări realizate de televiziunea publică.

Una din ipotezele investigatorilor este ca o persoană de sex feminin, care e posibil să fi lucrat cu un serviciu de escorte, să se fi aflat în cameră, iar ceea ce acum pare sinucidere să fi fost, în realitate, o crimă.

Cele mai multe hoteluri din București, în mod informal, oferă clienților acces la servicii de însoțire, ori prin afișarea unor anunțuri în publicațiile hotelurilor, afișare în spații special amenajate sau printr-o cerere directă a unui contact, la recepție.

Cu un război la graniță, militarii NATO, aflați în România, sunt posibile ținte ale serviciilor de informații din Rusia și ale agenților trimiși în misiuni speciale pentru a elimina „inamicii occidentali”.

Kremlinul are întotdeauna un plan

La Moscova se desfășoară o intensă campanie împotriva statelor NATO din cauza ajutorului militar și economic oferit Ucrainei ca să reziste invaziei declanșate de Kremlin.

În urmă cu câteva zile, Evgheni Prigozin, un miliardar implicat în crearea fabricilor de troli care au acționat în Occident, a recunoscut că are o strategie de implicare în alegerile din SUA.

De asemenea, Rusia a desfășurat prin agenți GRU o campanie de eliminare a „dușmanilor” lui Putin care trăiau în străinătate, a se vedea cazurile Litvinenko și Skripal.

Nu ar fi ceva extraordinar ca în contextul conflictului din Ucraina să existe misiuni de eliminare a militarilor și oficialilor NATO.

Războiul are loc la granița României și ne afectează pe toate planurile, atât prin tensiuni și negocieri diplomatice desfășurate în culise, cât și prin confruntări sângeroase.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇