Regimul de la Kremlin a redactat două seturi noi de indicații prin care propagandiștii sunt instruiți cum să prezinte situația din Herson, în cazul foarte probabil al retragerii trupelor ruse din oraș.
Unul dintre documentele adresate propagandiștilor prevede că situația din Herson este „cea mai dificilă pentru armata rusă în actuala fază a operațiunii speciale militare”. Drept urmare, dezastrul trebuie pus pe seama faptului că „Ucraina are nevoie vitală să demonstreze capacitatea de luptă a formațiunilor teroriste pentru a putea cere noi ajutoare”, au spus două surse de la Kremlin citate de Meduza.
Conform acestora, administrația prezidențială a Rusiei a pregătit două seturi noi de propagandă care explică retragerea Rusiei din Herson pentru a masca dezastrul de pe front. Primul include două versiuni.
Ce prevede varianta principală:
- Kievul nu va ține cont de pierderile de pe front și e dispus să arunce în luptă alți zeci de mii de oameni din forțele proprii și ale altora.
- Trupele ruse urmăresc salvarea civililor și a militarilor.
- Evacuarea locuitorilor a fost dispusă din cauza pericolului ca un grup masiv de naționaliști ucraineni să atace orașul.
Autoritățile proruse au început de la jumătatea lunii octombrie deportarea populației de pe malul drept al râului Nipru, în regiunea anexată Herson.
La începutul lui noiembrie, Vladimir Putin a anunțat că populația civilă din Herson ar trebui mutată din zona de conflict, iar autoritățile de ocupație au anunțat evacuarea forțată.
Pe 7 noiembrie s-a anunțat încheierea evacuării, însă Meduza a scris despre cazurile unor localnici care au refuzat să plece, așteptând sosirea armatei ucrainene.
Al doilea scenariu pentru explicarea retragerii din Herson:
- Ucraina și statele NATO "își vor arunca toate forțele" în această direcție a frontului, amenințând cu "o enormă baie de sânge".
- Zelenski vrea să provoace un măcel ca să arate întregii lumi cât suferă armata ucraineană și pentru a le cere aliaților mai mulți bani.
- Inamicul vrea să transforme Hersonul într-o capcană pentru Rusia, un câmp de luptă imens, cu zeci de mii de victime.
- Forțele armate ucrainene plănuiesc un atac terorist sub steag fals, distrugând hidrocentrala Kakhovkaia. Distrugerea acesteia poate deveni o capcană pentru trupele ruse. În acest caz, localitățile din aval vor fi inundate, iar trupele ruse ar fi prinse "într-un cazan" și ar fi pur și simplu "măturate" de apă.
- În plus, propagandiștii ruși trebuie să susțină că lupta urbană în Herson este "neadecvată", fiindcă "aceasta este întotdeauna cea mai dificilă și distructivă", iar armata ucraineană "e în stare să radă Herson de pe fața pământului".
De fapt, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus anterior că rușii au minat barajul hidrocentralei. În cazul unei explozii, aproximativ 80 de localități, inclusiv orașul Herson, ar putea fi inundate.
Trupele ruse din Herson se află într-o poziție dificilă. Aprovizionarea lor se face extrem de greu, întrucât bazele principale se află pe partea cealaltă a Niprului, iar podurile sunt bombardate constant dinspre malul ucrainean. Din cauza problemelor de aprovizionare, este practic imposibilă realizarea unei apărări eficiente în fața avansării ucrainenilor.
Al doilea set de directive prevede că propaganda de stat rusă trebuie să țină cont de discursul rostit de Anatoli Torkunov, un diplomat, istoric și politolog, membru al Consiliului de Securitate al Federației Ruse.
La o întrunire cu Putin și istoricii Kremlinului, Torkunov a evocat bătălia de la Poltava. Aceasta a avut loc la 27 iunie/8 iulie 1709 și a adus victoria decisivă a țarului Petru I al Rusiei în fața regelui Carol al XII-lea al Suediei, într-una dintre cele mai cunoscute bătălii ale Marelui Război al Nordului. Torkunov a spus că, înainte de a obține victoria, Petru I și-a retras armata, iar retragerea a condus la "un punct de răscruce în război".
Deși mai mulți oficiali ruși au declarat în mai multe rânduri că Rusia va rămâne "pentru totdeauna" în teritoriile ocupate, autoritățile proruse văd abandonarea Hersonului ca pe un scenariu "indezirabil", dar "probabil".
Sursele contactate de Meduza au spus că situația din această parte a frontului nu depinde de Moscova, ci de acțiunile armatei ucrainene. Decizia finală privind retragerea din Herson va fi luată de Putin, cu participarea celor din cercul său restrâns, din care fac parte în principal consilieri de top din securitate. Totuși, Moscova încă așteaptă pentru a vedea dacă armata rusă mai poate lansa o ofensivă de amploare în Ucraina în această iarnă.
Kremlinul a început să evoce tot mai mult posibile negocieri cu Ucraina, pentru a câștiga timpul necesar pregătirii numărului maxim de soldați mobilizați. Una dintre țintele acestei ofensive ar putea fi orașul Odesa, pe care Moscova îl consideră "principalul trofeu al următoarei etape a războiului".