Juriul format din 250 de experți a desemnat cea mai bună brânză din lume după ce a analizat cele 4.434 de produse din 42 de țări.
Concursul World Cheese Awards s-a desfășurat într-un centru de conferințe din orașul galez Newport, iar cea mai bună brânză din lume în 2022 a fost desemnată Le Gruyère AOP, a producătorului elvețian Vorderfultigen, maturată de specialiștii de la Gourmino. Aceasta a fost descrisă de juriu drept „o brânză cu adevărat rafinată, produsă manual” care se topește pe limbă și are note de plante, fructe și piele, relatează CNN.
O brânză maturată, gruyère este ușor sfărâmicioasă și făcută din lapte crud de vacă. "O brânză cu mult gust și buchet", au subliniat experții.
Pe locul doi s-a clasat Gorgonzola Dolce DOP, o brânză moale, albastră și untoasă, produsă de De' Magi din Italia.
Cum se face selecția
Cu atâtea feluri de brânză expuse într-o singură sală, amestecul de mirosuri și de gusturi le-a cam dat de furcă membrilor juriului, aflați în căutarea celei mai bune brânze din lume.
După câteva minute în care mostrele au fost despachetate și aranjate cu grijă pe platouri, fiecare din cele 98 de mese de jurizare s-a transformat într-o provocare înțepătoare și variată.
Roți gigantice de ceară stăteau lângă bucăți minuscule de brânză moale de capră. Pe mese tronau fel de fel de forme și varietăți - medalioane plate și cremoase, plăci impunătoare de cheddar, brânzeturi în formă de pălării de vrăjitoare și flori, bucăți de brânză învelite în frunze de urzică sau acoperite cu cenușă. Erau soiuri care semănau cu un tort, garnisite cu fructe. Și brânză de toate culorile - alb curat, portocalie, albastră, chiar și violet. Ba chiar și bucăți simple de brânză, unde doar gustul "vorbea", ca la țară.
Fie că purtau nume cunoscute, fie că au fost obținute de mici producători locali, toate sortimentele au fost testate de juriul format din producători de brânzeturi, comercianți specializați, bloggeri și alți specialiști. Aceștia au ținut cont de aspect, aromă, gust și de senzația produsă papilelor gustative.
Cele mai bune din cele aproape 4.500 de produse au primit statut de aur, argint sau bronz, iar fiecare masă de jurizare a desemnat unul "super gold". Cele 98 de sortimente "super gold" au intrat apoi în etapa finală.
Legătura dintre război și brânză
Dacă vă întrebați "ce mare brânză" e să câștigi titlul de cea mai bună brânză, o comparație potrivită care poate explica miza ar fi cea cu un concurs al celor mai bune vinuri. Fiecare sortiment reprezintă o parte din munca unui producător și rezultatul unui cumul de factori mai mult sau mai puțin predictibili, de la climă și starea vremii până la calitatea laptelui și condițiile economice.
John Farrand, director al editurii Guild of Fine Food care a organizat competiția în colaborare cu guvernul Țării Galilor, spune că victoria la acest concurs îi poate aduce un succes important unui mic artizan.
Acesta a dat ca exemplu cazului producătorului norvegian de brânză Ostegården, care a câștigat competiția în urmă cu câțiva ani, când era pe punctul de a se retrage din activitate. Victoria l-a inspirat pe fiul său să-și schimbe cariera și să se întoarcă la ferma familiei, transformând o mică afacere într-una de talie internațională.
Și dreptul de a organiza acest eveniment contează foarte mult, pentru că poate fi o rampă de afirmare pentru producătorii locali. Pentru cei din Țara Galilor a fost o ocazie neașteptată, întrucât ediția 2022 ar fi urmat să fie organizată de Ucraina. Invazia Rusiei a schimbat planurile, dar asta nu i-a oprit pe 39 de ucraineni să se înscrie în concurs.
Unul dintre aceștia a spus că războiul i-a lovit puternic pe producătorii din țara sa: "Dar continuăm să muncim. Nu ne oprim producția. Luptăm în războiul nostru cu brânza".
T.D.