Informaţia potrivit căreia premierul Ciucă le-a transmis europarlamentarilor români, într-o discuție la Bruxelles, să nu supere Olanda este corectă, a confirmat copreşedintele REPER Dragoş Pîslaru.
Europarlamentarul a povestit joi, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre discuţia premierului Ciucă cu europarlamentarii români, spunând că șeful Executivului a menționat în mod explicit ideea de a nu aţâţa opinia publică şi nu a crea conflicte cu Olanda, în contextul aderării la Schengen.
”Ideea a fost nu are sens în această perioadă, sensibilă, să ostilizezi opinia publică olandeză atacându-i că nu înţeleg, că vor să ne ia portul, discursul de radicalizare al României cu nuanţe patriotarde, că noi apărăm graniţele.
Există această tendinţă de a-şi rupe cămaşa, mi s-a părut de bun simţ, avem nişte demersuri diplomatice, să îi lăsăm să îşi facă treaba”, a comentat Dragoş Pîslaru despre cerinţa premierului către grupurile parlamentare ale României, în privinţa eforturilor privind aderarea la Schengen.
El a precizat că ”a fost menţionată în mod explicit această chestiune, ideea de a nu aţâţa opinia publică şi nu a crea conflicte cu Olanda”. ”Mi s-a părut că această circumstanţă e de bun simţ”, a mai spus Pîslaru.
Întrebat ce impresie a lăsat premierul Nicolae Ciucă la Bruxelles, copreşedintele REPER a menţionat că ”poziţionarea României faţă de puterile de la Bruxelles este una pozitivă.
”Sunt elemente pe care le-a jucat bine, relaţie bună cu Franţa, Germania, nu avem pe nimeni care să ne scoată la tablă că nu ne-am făcut temele. Problema României este că în plan intern nu livrează şi nu coagulează o dezvoltare economică”, a mai spus Pîslaru.
Dacă vom fi primiți sau nu în Schengen vom afla în decembrie. Pe 8 și 9 decembrie se reunește Consiliul Justiție și Afaceri Interne, unde se va lua o decizie privind aderarea României, Bulgariei și Croației la Schengen.
În urmă cu două săptămâni, parlamentarii europeni au aprobat rezoluția privind susținerea aderării României la spațiul Schengen, depusă de şase grupuri politice din PE.
Ulterior, Parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie împotriva aderării României la Schengen.