Cum arată o stea pe moarte, de 8 ori cât soarele nostru

Cum arată o stea pe moarte, de 8 ori cât soarele nostru

Observatorul European Austral (ESO) a făcut publică o imagine în care se pot vedea urmările exploziei unei stele de mari dimensiuni din galaxia noastră.

E ocazia rară de a putea vedea filamente imense de gaz luminos expulzat în timpul evenimentului exploziv, scrie Reuters.

Se crede că steaua a avut o masă de cel puțin 8 ori mai mare decât cea a soarelui nostru înainte să explodeze și să devină supernovă. Steaua era situată în Calea Lactee, la o distanță de 800 de ani-lumină față de Pământ în direcția constelației Velele.

ADVERTISING

Imaginea stranie arată nori de gaz ce par roz și ramificații ce acoperă o zonă de aproximativ 600 de ori mai mare decât dimensiunea propriului sistem solar.

”Structura de filamente reprezintă gazul care a fost ejectat de explozia supernovei, care a creat această nebuloasă. Vedem materialul din interiorul unei stele pe măsură ce ea se extinde în spațiu. Acolo unde sunt părți mai dese, unele dintre materialele supernovei interacționează cu gazul înconjurător și creează o parte a structurii filamentare”, a explicat Bruno Leibundgut, unul dintre astronomii de la ESO.

ADVERTISING

Imaginea a surprins rămășițele supernovei la 11.000 de ani după explozia stelei.

”Majoritatea acestor materiale strălucesc datorită atomilor de hidrogen. Frumusețea unor asemenea imagini constă în faptul că putem vedea direct materialele ce au fost în interiorul unei stele”, mai afirmă acesta.

”Materialele care s-au acumulat de-a lungul a numeroase milioane de ani sunt acum expuse și se vor răci de-a lungul a milioane de ani până când în cele din urmă vor forma noi stele. Aceste supernove produc numeroase elemente - calciu și fier - pe care noi le purtăm în corpurile noastre”, a mai spus omul de știință.

ADVERTISING

Imaginea publicată de ESO este un mozaic construit din fotografii făcute de camera OmegaCAM a telescopului VLT Survey găzduit la Observatorul Paranal din Chile.

Datele pentru imagine au fost colectate între 2013 și 2016 de către astronomii ESO.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇