Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit marţi în vizită oficială în România și a participat la Conferinţa internaţională “Femeile parlamentare din România şi promovarea egalităţii de gen ca angajament naţional”.
În deschiderea conferinței, președintele Klaus Iohannis a afirmat este un puternic susținător al egalității de gen și că avem obligația să accelerăm măsurile pentru o promovare tot mai bună a femeilor în poziții-cheie în toate domeniile, dar mai ales în politică.
”Încă de la începutul primului mandat de președinte, am afirmat clar și răspicat, cu fiecare ocazie, că România trebuie să își asume politici publice care să asigure egalitatea între femei și bărbați.
Convingerea mea este că încurajarea unei contribuții cât mai semnificative a femeilor în viața publică generează modernizare și prosperitate. Mai sunt însă multe de făcut pentru susținerea drepturilor femeilor și, de aceea, inițiative precum această conferință sunt foarte importante.
Promovarea egalității de gen reprezintă un obiectiv prioritar asumat la nivelul Uniunii Europene, pe care România, în calitate de stat membru, îl împărtășește și îl sprijină”, a declarat Iohannis.
Șeful statului a subliniat că, în perioada extrem de complicată în care ne aflăm, marcată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, am văzut cum atât de multe femei și-au asumat salvarea și punerea în siguranță a copiilor și a familiilor lor, cu speranța că într-o zi se vor putea întoarce la o viață liniștită, trăită în pace.
”Femeile ucrainene au demonstrat mult curaj și o forță incredibilă în aceste opt luni de agresiune militară”, a completat Iohannis.
Potrivit președintelui, pentru a avea o pondere mai mare a doamnelor care ocupă funcții de conducere, este important ca instituțiile statului, dar și partidele politice să promoveze constant femeile la cel mai înalt nivel decizional.
”Ne dorim cu toții să trăim într-o societate modernă, iar în acest sens este clar că avem nevoie de o schimbare a perspectivei și a mentalității la nivelul publicului larg. O societate modernă este aceea în care au fost eliminate stereotipurile și prejudecățile legate de atribuțiile și rolul femeilor în familie, economie și în politică.
Femeile trebuie tratate în mod egal cu bărbații, în toate aspectele, inclusiv în ceea ce privește viața privată, educația sau locul de muncă, astfel încât să se creeze premisele care să le permită să își asigure independența economică, în condiții de egalitate”, a mai spus Iohannis.
Citește AICI întregul discurs susținut de Klaus Iohannis
Maia Sandu: În R. Moldova, femeile conduc multe instituții
La rândul său, Maia Sandu, prima femeie președinte a Republicii Moldova, a subliniat că societatea din țara sa sprijină implicarea femeilor în politică.
”Societatea noastră sprijină implicarea femeilor în politică. Cetățenii noștri au demonstrat că apreciază caracterul unui om. S-a tot spus că o femeie nu poate câștiga alegerile prezidențiale. Dar majoritatea cetățenilor au pus pe primul loc valoarea omului, nu prejudecățile. Tot mai multe femei au ajuns să fie respectate pentru abilitățile lor”, a declarat Maia Sadu.
Ea a precizat că femeile din Republica Moldova conduc mai multe instituții cheie, cum ar fi Guvernul, Ministerul de Interne sau Curtea Constituțională.
Totodată, spune Maia Sandu, și în Parlament există un număr mare de femei, dar și în fruntea primăriilor.
”În Parlament 40% dintre deputați sunt femei și 22% dintre primării sunt conduse de femei. În 2023 vor fi și mai multe”, a conchis Maia Sandu.