Legea pensiilor, legile justiției, totuna

Legea pensiilor, legile justiției, totuna
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

PSD și în speță domnul Marcel Ciolacu au o mare dilemă în ce privește noua lege a pensiilor.

Dacă vor accepta criteriile Băncii Mondiale și vor construi și promulga o lege a pensiilor bazată pe contributivitate, pe limitarea pensiilor speciale la 65% din salarii și pe indexarea pensiilor cu inflația, PSD va pierde din mână armata de pensionari care votează partidul cu gândul la pomenile electorale.

Nu îi vor pierde chiar pe toți și nu la alegerile din 2024, ci probabil la următoarele. Indexarea pensiilor cu inflația va da și pensionarilor români aceeași independență față de politic pe care o au și cetățenii pensionari din uniune.

ADVERTISING

Dacă se vor zminti și vor umbla iar cu subterfugii de genul celor utilizate la Legile Justiției, subterfugii născute din teama de a nu pierde puterea și de a nu lovi financiar în categoriile specialilor care, cred ei, susțin partidul, PSD riscă să piardă banii din PNRR.

De aici furia unui Budăi și a unui Ciolacu, de aici asaltul furibund din coaliție și nevoia de a renegocia ceva din PNRR, procente, mod de calcul, orice, numai să îndulcească strictele condiții impuse de UE și de Banca Mondială.

Un partid ca PSD care s-a bazat pe votul pensionarilor atâta vreme și care a făcut cele mai alambicate volte politice amestecând promisiunile generoase dar mincinoase cu amenințări și sperieturi cum că dușmanul politic va mătrăși banii bătrânilor, amestecând, trebuie recunoscut, promisiunea cu spaima într-un mod deosebit de șmecher și de profitabil, nu poate accepta că o simplă lege a pensiilor făcută pe criterii corecte le va subția viitorul politic.

Sunt bani să se mărească pensiile, chiar și cu 15%, dar, dacă se măresc cu valoarea asta, ce va mai da susținătorilor săi domnul viitor premier Marcel Ciolacu la jumătatea lui 2023? Nu ne-au lăsat ăia de la PNL să dăm mai mult, va spune dumnealui, dar acum, când eu sunt prim ministru, vă dau cât ar trebui și așa vă voi da și din 2024 încolo.

Dar, ca să poată da mai mult, PSD are nevoie ca viitoarea lege a pensiilor să fie maleabilă, să fie permisivă ca să poată mermeli prevederile ei în favoarea lor și în defavoarea pensionarilor.

La fel și cu pensiile speciale, nu-i vorba aici de cele ale militarilor, ci de ale judecătorilor, primarilor, senatorilor. Cum le vor mai arăta bunăvoință magistrații prin sălile de judecată unora care le-au crescut vârsta de pensionare și le-au tăiat pensiile speciale?

Pentru că furtul din banul public va fi sport național încă o bună vreme în toate partidele. Cum se vor mai implica primarii în alegerile generale viitoare fără a mai fi recompensați cu pensii speciale și nemeritate? În fine, cum va fi menținută disciplina la vot dacă aleșii vor depinde mai mult de ei înşiși și nu de aparatul partidului?

Și aici vorbim tot de pierderea puterii, asta este spaima PSD. În cheia aceasta trebuie citit asaltul lor împotriva PNRR. Pentru că de banii din PNRR este nevoie ca de aer, altfel deficitele bugetare vor crește și guvernanților nu le va fi moale așternutul.

Situația ideală ar fi ca PSD să poată accesa banii din PNRR fără condiționările legilor pensiilor sau salarizării.

În cheia aceasta trebuie citite văicărelile domnului Budăi, care s-a trezit că nu prea mai merge cu mermelitul publicului cu vaiete și minciunele pentru că nu le prea mai gustă lumea.

E adevărat că în deconspirarea plângăciosului ministru al ne-muncii în folosul pensionarilor a contribuit și criza asta energetică, mulțumim domnului Putin. Iar PNRR, bomboana pe colivă, a scurtat funia la par.

În această cheie trebuie citite și declarațiile lui Rareș Bogdan, care îl somează pe Marius Budăi să vină cu legea înaintea coaliției anul acesta, ca să nu fie pierduți banii din PNRR. Mai este un motiv în zicerile liberalului, și anume dorința sa de a răspunde atacurilor PSD și de a contribui astfel la macularea partenerului de guvernare.

Dacă PSD a atacat ministrul Energiei și a făcut-o pe bună dreptate, acum e rândul PNL să-l atace pe ministrul Muncii, și tot pe bună dreptate.

Ce va face PSD acum, când domnul Ciucă s-a întors de la Bruxelles cu traista goală pentru Ministerul Muncii? Va face legea cum trebuie sau o va modifica prin Parlament ca să încerce să-și păstreze controlul asupra pensionarilor? Răspunsul e simplu, va face ce a făcut și cu Legile Justiției domnului Predoiu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇