Forțele ruse care s-au retras din Ucraina au lăsat în urma lor un volum mare de informații importante, iar acest lucru arată panica și haosul pe care le-au stârnit avansarea armatei ucrainene.
Balaklia e un oraș din regiunea Harkov, raionul Izium. Situat pe malul stâng al râului Doneț, la 100 de kilometri sud-est de Harkov, acesta a fost un punct important al ocupației ruse.
Contraofensiva ucraineană a forțat unitățile desfășurate aici să se retragă în viteză, abandonând în centrul de comandă mii de documente. Acestea au ajuns în posesia jurnaliștilor de la agenția Reuters care au reușit să reconstituie ce s-a întâmplat la nivelul superior al trupelor ruse, relatează Meduza.
Printre documentele examinate de jurnaliști se numără o agendă a unui ofițer necunoscut ce conține însemnări despre situația de pe front și din interiorul unităților ruse, înregistrări audio ale convorbirilor comandanților și coordonatele trupelor.
Reuters a reușit să confirme autenticitatea datelor verificând cinci dintre locurile menționate în agendă, iar în toate cazurile localnicii au confirmat că trupele ruse au staționat acolo.
Militarii prorușii au salarii mai mici decât rușii
Potrivit documentelor, comandantul trupelor ruse din Balaklia a fost colonelul Ivan Popov, din corpul 11 de armată al Flotei Blatice, participant la conflictele din Cecenia și Georgia. Centrul de comandă rus a fost stabilit în clădirea unei foste reprezentanțe auto.
În subsol, unde jurnaliștii au găsit hârtiile, se țineau ședințele zilnice ale comandanților de unități. Reuters a identificat 11 ofițeri care au luat parte la aceste întruniri: cinci nu au vrut să răspundă la solicitările jurnaliștilor, iar ceilalți nu au putut fi contactați.
Un alt nume care apare în documente este cel al comandantului V. Granit, despre care cei de la Reuters cred că este un pseudonim. În iunie, acesta a fost menționat în raportul Centrului Anticorupție din Harkov despre viața din Balaklaia sub ocupația rusă. Potrivit acestei surse, el s-a aflat la comanda unuia dintre centrele în care localnicii au fost interogați, bătuți, torturați și supuși agresiunilor sexuale. Rudele celor captivi i-au cerut lui Granit eliberarea lor, însă fără niciun rezultat.
Din datele lăsate în urmă de ruși reise că atribuțiile poliției în zonă au fost îndeplinite de recruți mobilizați din regiunea Lugansk, aceștia având mai puține resurse decât armata rusă - se menționează cazul unui soldat din autoproclamata republică populară Lugansk care s-a rănit când pușca Mosin, o armă dezvoltată în secolul al XIX-lea, i-a explodat în mâini.
Potrivit documentelor găsite, salariul unui sergent din republica Lugansk (91.200 de ruble, aproximativ 1.467 de euro) este de peste două ori mai mic decât cel al unui sergent rus (202.000 ruble, aproximativ 3.251 de euro).
Agenda ofițerului neidentificat menționează ofensiva ucraineană din satul Grakovo, la nord de Balaklia, pe 19 iulie. Potrivit Reuters, aceasta a fost "prima provocare serioasă" pe care armata ucraineană a reprezentat-o pentru forțele ruse din zonă. În acea zi, ofițerul a înregistrat mesaje de pe front despre retragere, ordinul comandantului Districtului militar de Vest de a nu ceda Grakovo, precum și solicitările de a trimite urgent drone de recunoaștere pe linia frontului.
Rușii au revenit apoi pe pozițiile abandonate, dar atacul ucrainenilor s-a soldat cu șapte morți, 39 de răniți și 17 dispăruți, potrivit unui raport prezentat la 17 iulie comandantului forțelor din Balaklia, colonelul Popov. Printre cei decesați s-a aflat și Aleksands Evsevleev, un soldat din Teritoriul Trans-Baikal - potrivit site-ului chita.ru, acesta avea 19 ani. Cinci soldați au avut nevoie de terapie din cauza "reacției acute la stres", însă documentele arată că ei nu au avut nevoie de evacuare. Colonelul Popov a propus decorarea a 34 de militari pentru curaj în luptă.
Rușii știau din iulie că Ucraina începe contraofensiva
Pe 21 iulie, Popov a primit informații de la FSB că Ucraina a instalat trei sisteme de rachete HIMARS, precum și pozițiile unui centru de comandă și patru depozite de muniție. Trei zile mai târziu, la 24 iulie, o notiță din agendă menționează moartea a 12 ruși din brigada marină 336 după un atac cu rachete HIMARS.
Documentele atestă că tot ceea ce a urmat nu a făcut decât să slăbească moralul și disciplina armatei ruse. Pe 24 iulie, posesorul agendei a scris despre Artiom Ștanko, comandantul unui detașament care a luptat în Grakovo. Un ofițer neidentificat l-a numit "nemernic" pentru că a ordonat retragerea. Tatăl lui Ștanko a declarat pentru Reuters că fiul lui a refuzat să urmeze ordinul de a-și trimite oamenii în bătaia artileriei. Agenda menționează și cazuri de dezertare și automutilare.
La sfârșitul lunii iulie, ofițerii ruși din Balaklia erau convinși că Ucraina pregătea o contraofensivă, lucru sugerat și de înregistrările unor convorbiri telefonice.
Pe 4 august, la Balaklia au venit câțiva experți care au încercat să folosească sistemul de război electronic Pole-21 pentru a bruia sistemele de ghidare prin satelit ale unităților de rachete HIMARS. În următoarele săptămâni, rachetele sistemelor americane au lovit cel puțin trei posturi de comandă ruse.
Unul dintre ofițerii ruși a confirmat pentru Reuters, sub protecția anonimatului, că atacurile ucrainene au continuat toată luna august, însă pe 27 a fost "cea mai groaznică" zi: pozițiile ruse au fost atacate puternic, iar un camarad a murit în brațele lui, nu mai aveau muniție, iar artileria rusă nu a răspuns la bombardamentele inamicului.
Însemnările menționează și problemele de efectiv și dotare ale trupelor ruse. Un document din 30 august arată că unul dintre batalioane avea doar 49 de oameni în loc de 240, iar brigada de rezerviști avea doar 23% din efectiv. În general, efectivele forțelor ruse se situau la 71%. În plus, la finele lui august, comparativ cu sfârșitul lunii iulie, rușii mai aveau două drone din cinci, trei transportoare blindate din opt și patru sisteme antitanc Fagot din 24.
La scurt timp după debutul contraofensivei ucrainene, pe 6 septembrie, centrul de comandă a fost atacat de rachetele HIMARS.
Un localnic a spus că zeci de mlitari ruși au fost uciși, iar trupele s-au retras haotic. Martorii oculari au văzut cum răniții plecau din Balaklia pe jos, abia mergând, iar trupele plecau abandonând tehnica de luptă și armele. Pe 8 septembrie, steagul Ucrainei flutura din nou deasupra Balakliei.
Colonelul Popov a fost rănit, dar a supraviețuit. El a fost promovat la rangul de general și continuă să activeze în război.