Caloriferele au început să se dezmorţească în Bucureşti. Cât va costa încălzirea în funcţie de apartamentul în care stai

Caloriferele au început să se dezmorţească în Bucureşti. Cât va costa încălzirea în funcţie de apartamentul în care stai

Caloriferele din Bucureşti încep să se încălzească treptat, după ce Termoenergetica a dat drumul la agentul termic în multe zone ale Capitalei în această săptămână. Dar cât ne va costa confortul gradelor în plus în casă?

SpotMedia.ro a făcut câteva estimări, pentru că iarna care vine va fi prima în care bucureștenii vor plăti gigacaloria la un preț de 2,4 ori mai mare decât cel din ultimii 11 ani.

Până în primăvara acestui an, bucureștenii plăteau, pentru fiecare gigacalorie consumată, un preț stabilit de Consiliul General al Municipiului București în anul 2011: 143 lei + TVA.

În realitate, gigacaloria este de multă vreme mult mai scumpă. Doar că restul de preț este acoperit de PMB, prin subvenții plătite din bani publici.

La finalul lunii martie 2022, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a adoptat o hotărâre prin care prețul pe care populația Capitalei îl plătește pentru fiecare gigacalorie consumată a crescut de aproape 2,4 ori, de la 143 lei + TVA la nu mai puțin de 330 lei + TVA.

ADVERTISING

Valoarea TVA care se adaugă la prețul gigacaloriei depinde de perioada din an. Prin intermediul OUG 130/17 decembrie 2021, Guvernul a decis că TVA va fi de 5% pe durata sezonului rece (adică de la 1 noiembrie până la 31 martie) și de 19%, în restul anului.

Cu alte cuvinte, în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023, adică în lunile reci, în care cel mai probabil vom fi nevoiți să deschidem caloriferele, fiecare gigacalorie ne va costa 330 de lei, la care se adaugă TVA de 5%. Rotunjit, înseamnă aproape 350 de lei.

Întrebarea este: câte gigacalorii trebuie să consumăm ca să nu înghețăm în case și cât ne va costa încălzirea?

Într-o strategie de alimentare cu energie termică în sistem centralizat adoptată de Consiliul General prin 2017 se găsește o estimare a consumului de gigacalorii pentru fiecare lună a sezonului rece.

Regăsiți estimarea în tabelul de mai jos:

consum-caldura

Potrivit acestor date, în luna decembrie, spre exemplu, doar pentru a asigura o temperatură de 20 de grade în locuință (destul de răcoare, mai ales pentru persoanele care stau mult în casă sau care au diverse probleme de sănătate – n.red.) ar urma să plătim:

ADVERTISING
  • 259 lei pentru o un apartament cu o cameră
  • 427 lei pentru un apartament cu 2 camere
  • 553 de lei pentru un apartament cu 3 camere
  • 773 de lei pentru un apartament cu 4 sau mai multe camere.

Aceste costuri sunt destul de mari, mai ales că nu acoperă decât încălzirea locuinței și energia necesară pentru furnizarea de apă caldă (în fapt, costul apei calde înseamnă plata unei cantități de apă rece și a energiei necesare pentru a o încălzi).

Președintele Ligii Asociației de Proprietari Habitat, Mihai Mereuță, spune, însă, că necesarul de energie termică estimat în acea strategie de încălzire este exagerat.

„Acele cifre de consum sunt destul de mari. Noi am întocmit o situație cu date concrete de consum, pe ultimii 10 ani. Și cifrele arată că, de fapt, nu am depășit un consum de 1,2 gigacalorii nici la apartamente cu 4 camere. Și asta, cu tot cu necesarul de energie pentru apă caldă.

ADVERTISING

Sigur, dacă am mai multe zile la rând temperaturi de minus 15 grade, să spunem, e posibil să se ajungă la acele consumuri (descrise în strategie – n.red.). Dar în condițiile de temperaturi medii exterioare din ultimii ani, așa ceva nu e posibil”, a precizat Mihai Mereuță pentru spotmedia.ro.

Potrivit datelor centralizate de Liga Habitat, temperatură medie, în luna decembrie, în ultimii 10 ani, a fost de + 2,4 grade Celsius.

Iar iernile trecute au fost printre cele mai calde, cu temperaturi medii de: + 4,1 grade Celsius (în 2019), + 3,7 grade Celsius (în 2020) și + 2,4 grade Celsius (în 2021).

Până la acest moment – chiar dacă este încă devreme – niciun serviciu meteorologic nu a prognozat temperaturi extrem de scăzute pentru iarna care vine.

În acest condiții, Mihai Mereuță apreciază că nu avem, încă, motive să ne așteptăm la un consum mai mare de gigacalorii în iarna următoare, comparativ cu precedenta.

Iată cât estimează Liga Habitat că vom consuma în decembrie și cât vom plăti, la prețurile curente:

  • 0,444 gigacalorii în valoare de 155 lei pentru un apartament cu o cameră în care locuiește o singură persoană.
  • 0,672 gigacalorii în valoare de 235 lei pentru un apartament cu 2 camere în care locuiesc 2 persoane.
  • 0,846 gigacalorii în valoarea de 296 lei pentru un apartament cu 3 camere în care locuiesc 3 persoane.
  • 1,070 gigacalorii în valoare de 374 de lei pentru un apartament de 4 camere în care locuiesc 4 persoane.

Evident, calculele sunt estimative și reprezintă o medie.

Câte gigacalorii consumă și câte plătește fiecare bucureștean în parte depinde de mai mulți factori. Contează, printre altele, ce temperatură vă doriți în apartament. Dacă doriți să mențineți o constantă de 23-24 de grade Celsius (temperatură care vă va permite să stați în tricou - n.red.), s-ar putea să consumați mai multe gigacalorii. Contează și dacă blocul este sau nu termoizolat, dar și dacă locatarii au sau nu repartitoare de costuri instalate corect.

De asemenea, în teorie - în funcție de ceea ce se întâmplă în administrație și pe piețe de energie – Nicușor Dan și CGMB au posibilitatea să crească prețul gigacaloriei pentru populație.

Primarul general al Capitalei a declarat, însă, că acest lucru nu se va întâmpla.

De altfel - chiar dacă ar avea susținerea lui Nicușor Dan - decizia de a scumpi din nou gigacaloria pentru populație ar avea șanse mici să fie adoptată de CGMB, din cauză că este nepopulară.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇