Exploziile din Marea Baltică: UE şi NATO acuză un sabotaj, Kremlinul spune că-i absurd să fi fost Rusia de vină şi îl acuză pe Biden

Exploziile din Marea Baltică: UE şi NATO acuză un sabotaj, Kremlinul spune că-i absurd să fi fost Rusia de vină şi îl acuză pe Biden

NATO şi UE consideră că exploziile de la gazoductele Nord Stream din Marea Baltică sunt acte de sabotaj, în timp ce Kremlinul spune că e „stupid şi absurd” să suspectezi că Rusia s-ar afla în spatele scurgerilor masive de gaz.

În plus, Moscova a somat SUA să răspundă dacă au atacat gazoductele, amintind că preşedintele Joe Biden a ameninţat în trecut cu oprirea proiectului Nord Stream 2.

Poziţia NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a atribuit miercuri actelor de sabotaj scurgerile de gaz din conductele Nord Stream şi a menţionat că a discutat cu ministrul Apărării danez despre protejarea infrastructurii esenţiale în ţările membre ale Alianţei, transmite Reuters.

''Am discutat despre sabotaj asupra conductelor Nord Stream cu ministrul Apărării, Morten Bodskov'', a scris Stoltenberg, pe Twitter.

La rândul său, ministrul danez a spus miercuri că există motive de îngrijorare privind situaţia securităţii în regiunea Mării Baltice.

''Rusia are o prezenţă militară semnificativă în regiunea baltică şi ne aşteptăm ca ea să-şi continue zăngănitul armelor'', a declarat Bodskov.

ADVERTISING

UE acuză un act deliberat

Şi Uniunea Europeană crede că un sabotaj este probabil cauza scurgerilor recente din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 şi va intensifica măsurile de protecţie a infrastructurii sale energetice, în urma acestor incidente, a anunţat miercuri şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, potrivit AFP.

''Uniunea Europeană este îngrijorată profund de avariile de la gazoductele Nord Stream 1 şi 2 care au avut ca rezultat scurgeri în apele internaţionale ale Mării Baltice. Aceste incidente nu sunt o coincidenţă şi ne afectează pe toţi'', a afirmat înaltul demnitar european într-o declaraţie.

El a adăugat că toate informaţiile disponibile indică faptul că acele scurgeri de gaz sunt rezultatul unui act deliberat.

''Vom sprijini orice investigaţie menită să ducă la o clarificare deplină asupra a ceea ce s-a întâmplat şi de ce şi vom lua măsuri suplimentare pentru a ne creşte rezistenţa în securitatea energetică. Orice perturbare deliberată a infrastructurilor energetice europene este total inacceptabilă şi va face obiectul unui răspuns viguros şi unit'', a accentuat Borrell.

ADVERTISING

Suedia face anchetă penală

Poliția națională suedeză a deschis o anchetă privind scurgerile şi cazul este analizat de procuratură.

Pe baza raportului depus de poliția suedeză, procurorul va stabili următorii pași, a declarat miercuri, prin telefon, Karl Jigland, de la serviciul de presă al Parchetului suedez, pentru CNN.

„Calificarea juridică este în prezent sabotaj grav, dar încadrarea ar putea fi schimbată", a anunțat Poliția.

Totodată, premierul suedez Magdalena Andersson a declarat marți că incidentul este „probabil o acțiune deliberată".

Aceste scurgeri sunt "problematice" pentru Moscova

În schimb, Kremlinul spune că este "stupid şi absurd" să suspectezi că Rusia s-ar afla în spatele scurgerilor masive detectate după exploziile ce au avariat gazoductele Nord Stream.

"Era destul de previzibil" că unii vor declara că Rusia se află în spatele acestor scurgeri, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Previzibil, stupid şi absurd", a adăugat el.

Potrivit lui Peskov, aceste scurgeri ce afectează Nord Stream 1 şi 2 sunt "problematice" pentru Moscova, "pentru că ambele conducte sunt pline cu gaz (rusesc), iar gazul rusesc costă foarte mult". "Acum, acest gaz este pe cale să se scurgă", şi-a exprimat el regretul.

ADVERTISING

Trei scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei, în apropierea insulei daneze Bornholm.

Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare în urma sancţiunilor europene impuse Rusiei după începerea agresiunii militare contra Ucrainei. Deşi scoase din funcţiune, cele două conducte au rămas pline cu gaz.

Seismologii din Danemarca şi Suedia înregistraseră luni explozii puternice în zona respectivă.

"Act terorist planificat" de Rusia?

Chiar dacă UE sau Danemarca nu au precizat pe cine consideră responsabil, Ucraina a afirmat că aceste scurgeri sunt un "act terorist planificat" de Rusia împotriva ţărilor europene.

Peskov a îndemnat "toată lumea să se gândească înainte de a se exprima, să aştepte rezultatele inspecţiilor pentru a şti dacă este vorba de o explozie sau nu".

"Această situaţie necesită dialog, o interacţiune rapidă între toate părţile (implicate), pentru a şti ce s-a întâmplat. Deocamdată, constatăm o absenţă totală a dialogului", a adăugat el.

UPDATE Rusia acuză Statele Unite

Ulterior, Administraţia Vladimir Putin a somat Statele Unite să răspundă dacă au atacat gazoductele ruso-germane din Marea Baltică, amintind că preşedintele Joseph Biden a ameninţat în trecut cu oprirea proiectului Nord Stream 2.

"Preşedintele american este obligat să răspundă la întrebarea dacă Statele Unite au dat curs ameninţării", a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, referindu-se la declaraţia făcută de liderul de la Casa Albă în luna februarie.

Statele Unite s-au opus vehement în ultimii ani proiectului gazoductului Nord Stream 2, argumentând că vor să reducă dependenţa energetică a Uniunii Europene de Rusia.

Actualele scurgeri îndepărtează perspectiva unei viitoare reluări a livrărilor de gaz în Europa prin Nord Stream 1, care au fost întrerupte la începutul lui septembrie, în contextul tensiunilor din jurul ofensivei ruse în Ucraina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇