Ziua 217. Putin face un concert de anexare, în timp ce trimite „300.000 de spartani” la moarte sigură. Amenințări pentru fugari

Ziua 217. Putin face un concert de anexare, în timp ce trimite „300.000 de spartani” la moarte sigură. Amenințări pentru fugari
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 217 de război vine cu informații despre planurile Kremlinului în ce privește anexarea de noi bucăți din Ucraina, deja fiind puse în mișcare procedurile. Putin ar urma să facă anunțul în cadru unui concert organizat vineri în Piața Roșie, pentru a sărbători rezultatele.

Asta, deși în Rusia domnește haosul, pe măsură ce mobilizarea înaintează. Cozile la granițe sunt de peste 24 de ore, ambasadele le cer cetățenilor lor să plece de urgență din Rusia, iar soldații și mercenarii care deja au luptat în Ucraina îi avertizează pe cei 300.000 de spartani racolați la ordinul lui Putin că nu au nicio șansă să scape cu viață.

Moscova a abandonat ideea de a închide granițele, dar a detașat centre mobile de recrutare, dorindu-se ca cei care vor să fugă din țară să fie săltați direct de la cozi. Ei sunt amenințați că sunt trecuți oricum pe o listă neagră și se discută inclusiv ca bunurile să fie rechiziționate și donate familiilor celor care deja au murit pe front. În plus, celor care se jertfesc pentru ambițiile lui Putin lu se promite că le vor fi șterse creditele.

Situația din teren și avertismentele nucleare continue venite de la Moscova au alertat Occidentul. Serviciile americane au sporit în ultima perioadă supravegherea instalațiilor nucleare ale Rusiei, existând temeri de un posibil astfel de atac pe teritoriul Ucrainei.

ADVERTISING

Washingtonul pregătește și un nou pachet de asistență militară pentru Kiev, ce include și mai multe sisteme HIMARS, ce s-au dovedit vitale pentru succesul contraofensivei forțelor ucrainene.

Situația pe front

  • Zeci de localități bombardate - În ultimele 24 de ore au fost bombardate de ruși mai mult de 40 de localități, au anunțat forțele ucrainene. Cele mai afectate sunt Harkovul, Slaviansk, Maiorsk, Nikolaev, Kramatorsk, Avdeevka și Marîinka.
  • Rușii atacă sudul - Institutul american pentru Studierea Războiului raportează că forțele ucrainene și-au întărit pozițiile în apropiere de Liman, în regiunea Donețk, eliberând tot mai multe așezări din jurul acestui oraș cheie. Între timp, rușii bombardează constant sudul Ucrainei și au provocat pagube majore la aerodromul din Krivoi Rog. Totodată, există informații că în viitorul apropiat va începe mobilizarea cetățeniilor din teritoriile unde au avut loc referendumurile de anexare.
  • Avansul ucrainenilor - Serviciul militar de informații al Marii Britanii spune că datele din teren analizate arată un avans al forțelor ucrainene în nord-estul țării în ultimele zile, în timp ce în direcțiile pe frontul de est se înaintează mai lent. Rusia și-a întărit la cel mai mare nivel de până acum prezența în Lugansk, în zilele referendumului și încearcă să avanseze în regiunea Bakhmut, în ciuda rezistenței puternice a forțelor Kievului.
  • Teama nucleară - Politico citează cinci foști și actuali oficiali americani care spun că serviciile Washingtonului au sporit în ultima perioadă supravegherea instalațiilor nucleare ale Rusiei, existând temeri de un posibil astfel de atac pe teritoriul Ucrainei. Nu ar fi vorba de un atac la scară mare, însă majoritatea avioanelor militare convenționale ale Rusiei pot transporta și lansa atacuri cu arme nucleare tactice.
ADVERTISING

Ce știm despre anexări

  • Primii pași pentru anexare - Leonid Pasecinik, liderul separatist din Lugansk, a fost primul care a făcut oficial apelul către Putin să anexeze teritoriul din estul Ucrainei, în urma referendumului. Au trimis la scurt timp cererile și liderii separatiști din Donețk și Herson. Este primul pas formal în procesul de anexare.
  • Procedură mai greoaie decât la Crimeea - Publicația rusă Kommersant a calculat că procedura de anexare a teritoriilor ucrainene ocupate ar putea dura 12 zile, de două ori mai mult decât a fost nevoie în cazul anexării Crimeii, în 2014. Putin trebuie să recunoască independența și pentru Zaporojie și Herson, apoi să semneze tratate cu fiecare regiune, pe care Parlamentul va trebui să le ratifice, împreună cu adoptarea de legi care stabilesc anexările.
  • Sărbătoare la Moscova - Vineri, pe 30 septembrie, la Moscova va fi organizat în Piața Roșie un concert pentru a „sărbători rezultatele referendumurilor” din teritoriile ocupate ale Ucrainei. Având în vedere informațiile de marți potrivit cărora Putin urmează să facă atunci un anunț cu privire la anexări, cel mai probabil discursul va fi transmis în cadrul acestui eveniment, fin înregistrat, fie în persoană.
  • Bugetul Rusiei, sac fără fund - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov spune că resursele Federație sunt îndeajuns pentru a susține creșeterea populației, odată cu anexarea teritoriilor vizate de referendumuri.
  • Referendumuri degeaba - Volodimir Zelenski a numit referendumurile de anexare „o farsă” și a subliniat că rezultatele anunțate nu au nicio valoare, având în vedere că armata ucraineană continuă în fiecare zi să elibereze noi teritorii. Detalii despre rezultatele anunțate de separatiști, AICI.
ADVERTISING

Haos la mobilizare

  • Cei 300.000 de spartani, carne de tun - Jurnaliștii de la publicația rusă independentă Meduza.io au stat de vorbă cu soldați ruși sau mercenari care deja au fost pe frontul din Ucraina și s-au întors acasă după ce și-au încheiat turul sau au fost răniți. Cu toții spun că și ei, care erau antrenați pentru luptă, și-au dat seama că de fapt nu aveau pregătirea necesară pentru a face față, astfel că noii recruți fie se vor preda, fie vor muri: „Acești 300.000 de spartani vor muri din prima”, spune unul dintre mercenarii intervievați.
  • Centre mobile de recrutare în loc de granițe închise - Autoritățile de la Moscova au renunțat pentru moment la ideea de a închide granițele, însă vor lua măsuri să limiteze posibilitatea plecării din țară a bărbaților apți de înrolare. În schimb, au instalat birouri mobile de recrutare la granița cu Georgia și cea cu Finlanda.
  • Amenințări pentru fugari - Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, a anunțat că se fac liste cu rușii care fug pentru a nu fi trimiși pe front și a propus ca mașinile pe care aceștia le-au abandonat în cozile de la granițe ar trebui confiscate și date familiilor celor care au murit în război.
  • Apelul ambasadelor: Plecați din Rusia! - SUA, Bulgaria, Polonia și Estonia și-au somat cetățenii să părăsească de urgență Rusia, pentru a nu risca să fie mobilizați forțat și să fie trimiși să lupte în Ucraina.
  • A murit după ce s-a opus recrutării - Un bărbat de 39 de ani din Vladivostok a murit după ce a fost reținut la un centru de recrutare, în momentul în care și-a arătat nemulțumirea față de mobilizare. Nu sunt cunoscute detalii despre motivele morții, aurotitățile ruse au spus doar că bărbatul a decedat pe drum spre secția de poliție.
  • Incendii contra mobilizării - Încă un centru militar de recrutare a fost incendiat în Rusia, de această dată în Vladivostok. Deja până acum au fost incendiate cel puţin 10 astfel de centre, în primele zile ale mobilizării.
  • Scapi de credit dacă mori - Duma de Stat încearcă să adopte o lege prin care să fie șterse creditele rușilor care mor pe front în Ucraina, însă lucrările avansează foarte lent. Sunt informații că băncile deja au reacționat și nu mai acordă împrumuturi celor care ar putea fi chemați la arme.
  • Reguli schimbate aleatoriu - Guvernatorul Belgorod de la granița cu Ucraina a anunțat că la nivelul Ministerului Apărării s-a decis să fie redus numărul de ruși mobilizați în regiune.
  • Vecinii nu mai fac față fugarilor - Letonia a decretat stare de urgență pentru trei luni în regiunile de la granița cu Rusia, porturi și aeroporturi, în urma afluxului mare de ruși care fug de mobilizare.

Sancțiuni vs. ajutoare

  • Erdogan a trecut contra Rusiei - Trei bănci turcești controlate de stat au anunțat că nu mai acceptă plăți prin sistemul rusesc de carduri Mir. Practic, de acum plățile rușilor prin Mir nu mai sunt acceptate nicăieri în Turcia.
  • Mai multe HIMARS - SUA pregătesc un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, în valoare de peste un miliard de dolari, a anunțat Reuters, citând surse de la Washington. Sisteme anti-dronă și eficientele HIMARS se regăsesc pe listă.
  • Comisia Europeană propune un nou pachet de ”sancţiuni drastice” împotriva Rusiei, care ar ”stabili temeiul juridic” pentru plafonarea preţului petrolului, a declarat, miercuri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o declaraţie de presă la Bruxelles.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇