Preşedintele rus Vladimir Putin, care îşi impune decizii strategice în timp ce încasează înfrângeri, a refuzat – potrivit unor oficiali americani citaţi de New York Times (NYT) – ca forţele ruse prezente în Herson, ultima capitală regională ucraineană aflată sub controlul rus, să se retragă, în pofida faptului că au fost atacate în contra-ofensiva ucraineană în sudul ţării, relatează Le Monde.
O retragere a armatei ruse le-ar fi permis militarilor ruşi să se replieze în mod ordonat, să păstreze echipamentul militar şi ar fi salvat viaţa multora dintre ei, scrie cotidianul.
Însă acesta ar fi fost un nou eşec în războiul de invazie lansat de către liderul de la Kremlin.
Putin, pe fondul dezastrului armatei sale, dominată de contra-ofensiva ucraineană în nordul şi sudul Ucrainei, şi-a multiplicat deciziile luate de urgenţă.
Referendumuri de anexare a patru regiuni ucrainene - Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporijjea - sunt în curs de desfășurare începând de vineri, în zone aflate sub control rus. De asemenea, ”mobilizarea parţială” are loc în Rusia.
Mobilizarea a fost cerută de către ofiţeri aflaţi pe front, care l-au avertizat pe preşedintele rus cu privire la probleme de efective şi logistică.
El i-a ascultat cu privire la mobilizare, însă nu le-a permis să se retragă din oraşul Herson.
Această implicare tot mai mare a preşeidntelui rus Vladimir Putin în decizii strategice le displace militarilor ruşi, declară oficiali americani cotidianului The New York Times.
Acest refuz ar fi afectat puternic şi moralul trupelor ruse, potrivit NYT.
Majoritatea grupărilor militare ruse sunt rupte de linia de aprovizionare, iar militarii au sentimentul că ar putea să fie sacrificaţi, abandonaţi în faţa ucranenilor, care-şi continuă înaintarea.
Potrivit spionajului american, forţele ucrainene se află pe cale de a repeta în sudul Ucrainei ceea ce au făcut în nordul ţării, unde au recucerit, în septembrie, fâşii mari de pământ şi oraşe strategice.
Hersonul este un oraş strategic. El este primul oraş mare care a căzut în mâna Rusiei, la începutul războiului, la sfârşitul lui februarie şi este în prezent singura capitală regională care se mai află sub controlul Rusiei, în care se află în curs un refrendum de anexare la Rusia.
În cazul în care ucrainenii reuşesc să îl recucerească, ei vor fi în măsură să-i respingă şi mai mult pe ruși şi eventual să încerce să recucerească Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Moscova în 2014, apreciază oficialii americani citaţi.