Creatura capabilă să revină în mod repetat la stadiul de larvă

Creatura capabilă să revină în mod repetat la stadiul de larvă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Oamenii de știință spanioli au reușit să descifreze codul genetic al ”meduzei nemuritoare”, o creatură în stare să revină în mod repetat la stadiul de larvă.

Cercetătorii speră că, în acest fel, pot descoperi secretul longevității unice a acestei meduze și pot afla mai multe inclusiv despre îmbătrânirea la oameni, relatează CNN.

Oamenii de știință cred că această specie de meduză, care poate inversa procesul de îmbătrânire, deține cheia pentru înțelegerea îmbătrânirii umane.

Majoritatea meduzelor urmează un ciclu normal de naștere și moarte. Își încep viața ca larve în derivă, se atașează de fundul mării și se transformă în polipi, după care se clonează și formează colonii, ale căror membri se ramifică în cele din urmă și iau forma cunoscută de meduză.

ADVERTISING

Cu toate acestea, o specie, Turritopsis dohrnii, adaugă o etapă finală neașteptată la acest proces. Atunci când este amenințată, fie de răni, fie de condițiile oceanice dure, se poate transforma într-o formă asemănătoare unui chist, care se reatașează la coloniile de pe fundul mării și revine la stadiul de polip, după care continuă procesul de dezvoltare.

Deși multe tipuri de meduze au o anumită capacitate de a inversa îmbătrânirea și de a reveni la stadiul de larvă, majoritatea pierd această capacitate odată ce ajung la maturitatea sexuală. Nu și aceasta.

ADVERTISING

”Știm despre această specie că este capabilă să facă o mică șmecherie evolutivă de peste 15-20 de ani”, a declarat Monty Graham, expert în meduze și director al Institutului de Oceanografie din Florida, care nu a fost implicat în cercetare.

Această ”șmecherie” „i-a adus speciei porecla de meduză nemuritoare”.

Studiind-o, inclusiv în comparație cu alte specii de meduze, oamenii de știință de la Universitatea din Oviedo au descoperit că T. dohrnii are variații în genomul său care ar putea să o facă mai bună la copierea și repararea ADN-ului.

ADVERTISING

În plus, reușește să-și mențină și lungimea telomerilor, care în mod normal se scurtează pe măsură ce trec anii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇