Guvernul a modificat schema de compensare a prețurilor la energie: Se reduce numărul beneficiarilor, IMM-urile vor plăti mai mult (Video)

Guvernul a modificat schema de compensare a prețurilor la energie: Se reduce numărul beneficiarilor, IMM-urile vor plăti mai mult (Video)

Guvernul a modificat, joi, schema de compensare a facturilor la energie în perioada iernii. Noua schemă de compensare intră în vigoare de la 1 septembrie 2022 și se aplică până la 31 august 2023. Potrivit declarațiilor ministrului Energiei, 98% dintre gospodăriile care beneficiau până acum de compensare vor beneficia și pe noua schemă.

Potrivit ordonanței de urgență, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este:

  • de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv
  • de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar care de maximum 255 kWh. Pentru ce depășește 255 KWh se plătește prețul întreg.
ADVERTISING

În cazul IMM-urilor, instituțiilor publice și a unităților din industria alimentară, acestea vor achita un tarif de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021, indiferent cât este consumul după data de 1 septembrie 2022. Excepție fac spitalele, școlile, furnizorii de servicii sociale.

La finalul ședinței de guvern, ministrul Energiei, Virgil Popescu, și cel al Finanțelor, Adrian Câciu, au susținut o conferință de presă în care au dat detalii despre noua schemă de compensare.

Briefing de presă

Briefing de presă la finalul ședinței de Guvern susținut de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, ministrul Energiei, Virgil Popescu, și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru

Publicată de Guvernul României pe Joi, 1 septembrie 2022

“Plafoanele de consum pentru populaţie rămân aceleaşi. Pentru mediul economic, pentru instituţiile publice rămâne un leu pe kilowat. Spitalele, fie că sunt publice, fie că sunt private, educaţia, fie că este publică, fie că este privată, furnizorii de servicii sociale, fie că sunt publici, fie că sunt privaţi, un leu pe kilowat pentru întreaga cantitate de energie electrică consumată.

ADVERTISING

Ceilalţi, IMM-urile, industria alimentară, celelalte instituţii publice, 85% din cantitatea consumată tocmai pentru a încerca să-i stimulăm şi să economisească mai multă energie electrică”, a transmis Virgil Popescu.

El a mai anunţat că a fost introdus în ordonanţă un plafon maxim de decontare pentru furnizori, acesta fiind stabilit la un preţ maxim de 1.300 de lei pentru megawatt-ul de energie electrică.

La gaze, preţul plafonat pentru populaţie rămâne la acelaşi nivel, de 31 de bani, dar nu mai există plafon de consum.

“La gaze naturale, 31 de bani, rămâne acelaşi preţ pentru populaţie, pentru kilowatul de gaz natural consumat. Ceea ce poate nu a fost până acum exemplificat, nu a fost spus, în iarna trecută, populaţia avea un plafon de consum, în iarna aceasta nu mai există acest plafon de consum”, a explicat Popescu. 

ADVERTISING

Alte informații furnizate în conferința de presă:

  • Impactul bugetar va fi de 1 miliard de lei pe lună.
  • 98% dintre gospodăriile care beneficiau până acum de compensarea facturilor vor beneficia în continuare, pe noua schemă de compensare.
  • Prin noua schemă, suma totală acordată de stat pentru compensarea facturilor se reduce cu 15 procente față de cât se acorda până acum.
  • Nu vor rămâne facturi restante la finalul acestui an de plătit de stat către furnizorii de energie.
  • Tranzacțiile succesive între traderi vor fi sancționate cu amenzi care pot ajunge la 5% din cifra de afaceri.
  • Este introdusă o taxa de solidaritate prin care companiile energetice vor contribui și susține schema de compensare. Contribuția la fondul de tranziție energetică va fi achitată de producători, de agregatori, de furnizorii cu activitatea de trading și traderi. Din acest fond se va face plata deconturilor facturilor de către guvern.

Ordonanța care decide soarta românilor peste iarnă, gata pe ultima sută de metri

Ședința de Guvern era programată pentru ora 16:30, dar a întârziat aproape o oră și jumătate, pentru că, potrivit informațiilor Digi24, s-a lucrat la proiectul de ordonanță până în ultimul moment și documentul nu avea toate avizele necesare.

La începutul ședinței de guvern, Nicolae Ciucă a asigurat că deși scade plafonul, 98% dintre gospodării se încadrează în continuare.

„Sunt 98% dintre gospodării care vor beneficia de această plafonare și compensare la energie și apreciem că vor fi ferite de creșterile prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Am considerat că e important să luăm măsuri pentru consolidarea resurselor alocate în acest sens și pentru a ne asigura că piața internă are asigurată cantitatea necesară de gaze ca să putem trece cu bine iarna 2022-2023.

Vom descuraja comportamentul speculativ din piața energiei și gazelor naturale. Suntem pregătiți ca, în funcție de deciziile care vor fi luate la nivelul UE, să avem flexibilitatea necesară să adaptăm măsurile”, a spus Ciucă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇