Salariile bugetarilor au fost crescute prin OUG, în ciuda avertismentelor. Cine și cât primește în plus

Salariile bugetarilor au fost crescute prin OUG, în ciuda avertismentelor. Cine și cât primește în plus

Guvernul a aprobat, în şedinţa de vineri, prin ordonanţă de urgenţă, majorarea salariilor bugetarilor, în ciuda avertismentelor specialiștilor ca asta nu face decât să accelereze problemele pentru toți românii.

Angajații de la stat vor primi, începând din luna august, o pătrime din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea Salarizării din 2017.

Guvernul motivează că, dacă nu ar lua această măsură, „s-ar vulnerabiliza şi mai mult categoriile de persoane vizate de prezenta ordonanţă de urgenţă, prin diminuarea puterii de cumpărare, cu impact semnificativ asupra standardelor de viaţă ale populaţiei şi prin amplificarea riscului de sărăcire extremă".

ADVERTISING

Însă Cristian Popa, membru al Consiliului de administraţie BNR, explica zilele trecute că exact acesta va fi efectul, doar ca pentru întreaga populație. Măsurile guvernului vor genera inflație, creșterea dobânzii de politică monetară și rate mai mari pentru cei cu credite, urmând să crească inclusiv indicele IRCC.

„Avem un mix de politici. Vorbim despre politica monetară pe care o facem la BNR și vorbim despre politica fiscală pe care o face Guvernul ca despre o mașină cu două volane. Un șofer frânează și aceștia suntem noi, la Banca Națională. Însă, pe partea cealaltă, a deficitului fiscal, nu vedem o frânare. (...) Vor afecta buzunarul românilor, asta este o certitudine”, a spus Popa, pentru Europa Liberă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cine, cât primește

Întrebat despre ce măriri este vorba, ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus că „în jur de 150 de lei la angajat, dar sunt și care vor primi mai puțin”.

Nu vor primi mărire angajații din Sănătate și aceia din ministere care deja au ajuns cu salariul la nivelul pentru 2022, stabilit în legea patronată de Olguța Vasilescu în 2017.

Jurnaliștii au vrut să știe și care e impactul bugetar și câți beneficiari sunt.

„Sunt în jur de un milion (de beneficiari, n.red.). Impactul e în jur de 2,1 miliarde, dar nu este un impact bugetar suplimentar”, a spus Budăi.

ADVERTISING

Întrebat dacă sunt și alte creșteri de pensii sau salarii avute în vedere pentru perioada următoare, ministrul PSD a răspuns amuzat: „Vă apreciez curiozitatea jurnalistică, dar știți că s-a luat decizia ca atunci când se va decide în coaliție, liderii vă vor anunța cu siguranță”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇