„Urzeala tronurilor” în Guvern. Miniștrii care ar putea fi remaniați acuză că se vrea destabilizarea României

„Urzeala tronurilor” în Guvern. Miniștrii care ar putea fi remaniați acuză că se vrea destabilizarea României

Miniștrii din Guvernul Ciucă vehiculați cel mai des pe bursa remanierii își apără funcțiile, acuzând campanii la adresa lor și neajunsuri mari pentru țară, în cazul demiterii.

În ultimele săptămâni, cele mai des pronunțate nume au fost Vasile Dîncu, Alexandru Rafila și Virgil Popescu.

Vasile Dîncu cataloghează drept „fake news” informațiile privind remanierea sa și consideră că nu fac decât să vulnerabilizeze sistemul de apărare.

„Titlurile acestea care apar pe surse fără nicio sursă identificabilă și care se repetă, când e vorba de ministrul Apărării și în timpul acestui război hibrid au o anumită direcție, o anumită semnificație, pot fi înțelese, pentru că încerci să dai o senzație de nesiguranță, că politica este greșită sau că cineva a greșit în sistemul de apărare sau că nu funcționează apărarea”, a spus Dîncu miercuri seara, la Antena3.

ADVERTISING

„Evident, am discutat și cu premierul despre aceste lucruri. Nimeni nu a pus problema unei remanieri în Guvern. Nu numai despre mine, dar nici despre altcineva. Nu s-a pus această problemă. Nimeni nu este bătut în cuie, nimeni nu a dat un concurs pentru funcția de ministru. În momentul în care îți spune partidul care te-a propus sau președintele partidului sau premierul, președintele României – în cazul nostru, la Apărare, că trebuie să lași locul altuia, asta este un lucru normal. Deocamdată este un fake news care a funcționat destul de bine”, a mai spus Vasile Dîncu.

Și ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, acuză tot o campanie de denigrare la adresa sa și dă și el o miză majoră pentru țară - „compromiterea PNRR.

Reacția sa a venit și după ce deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus la ANI o sesizare în care cere să i se verifice averea ministrului, pe care o consideră nejustificat de mare „pentru un bugetar care a lucrat doar la stat atât de mulţi ani”. Deputatul a vorbit și despre un contract de peste 21 de milioane de euro semnat cu OMS, iar Rafila a explicat miercuri seara, tot la Antena3, despre ce e vorba.

ADVERTISING

„Este vorba despre trei dintre reformele care trebuie implementate în cadrul PNRR. E vorba de o asistenţă tehnică, prevăzută în PNRR, bugetată cu un maxim de 50 de milioane de euro, iar această asistenţă tehnică putea fi realizată de BEI, de Banca Mondială şi era menţionată la capitolul Sănătate şi OMS. Din suma respectivă, e vorba de fonduri nerambursabile, nu e vorba de bani de la bugetul de stat, e vorba de fonduri nerambursabile primite de la Comisia Europeană în cadrul PNRR.

Au existat discuţii la nivelul Ministerului Sănătăţii atât cu BEI, cu Banca Mondială şi cu OMS. Singura instituţie care a acceptat să acorde asistenţă tehnică pentru toate cele trei componente a fost OMS şi ca urmare Guvernul României, după aceste discuţii, a adoptat un memorandum în luna mai care face posibilă acordarea acestei asistenţe tehnice de către OMS. Un lucru care trebuie să fie foarte clar: în momentul de faţă noi nu am plătit niciun ban pentru această asistenţă tehnică", a spus ministrul.

ADVERTISING

El consideră că multe critici din spaţiul public fac parte dintr-o campanie deliberată.

„Dacă noi punem tot timpul în discuţie relaţiile României cu organizaţii internaţionale, fie că e vorba de OMS, fie că e vorba de BEI, fie că e vorba de Banca Mondială, ne creăm nouă un prejudiciu, pentru că aceste organizaţii internaţionale sunt validate, dacă vreţi, de activitatea lor. (...) Nu cred că este corect să considerăm că dacă cineva desfăşoară o activitate pentru România, reprezentând România în cadrul instituţiei internaţionale, lucrul ăsta înseamnă corupţie.

Mi se pare lipsit de orice fel de responsabilitate şi cred că este mult mai mult decât atât, în spate este o campanie deliberată care are cel puţin două ţinte: una dintre ţinte este compromiterea PNRR, adică Guvernul României să nu poată să realizeze acest program, şi este şi un atac la persoană, probabil datorită faptului că eu sunt unul dintre membrii vizibili ai PSD", a afirmat Rafila.

Ministrul a spus că intenționează și sa-i dea în judecată pe Cristian Ghinea și Emanuel Ungureanu, pentru „prejudiciu de imagine, calomnie şi grosolănie”.

Poate cel mai vehiculat nume a fost cel al ministrului Energiei, Virgil Popescu, căruia îi este cerută demisia și din PSD, și din opoziție. Chiar dacă și el insistă că nu e de neînlocuit și nici lipit de scaun, își apără funcția pe principiul celebrei replici din „Urzeala Tronurilor”, „vine iarna”.

„Eu cred că-mi fac treaba la minister şi am reuşit să punem energia României pe o direcţie bună, pentru că de 20 de ani nu s-au mai făcut investiţii în România. Am reuşit să demarăm investiţiile (...) Nu ne-am uitat numai pe producţie, ne-am uitat şi pe partea de dezvoltare, de conţinut local, de locuri de muncă în aşa fel încât România chiar să devină un jucător şi-mi doresc pentru ţara mea să devină independentă energetic în 2027", a declarat Virgil Popescu, miercuri seară, la Digi 24.

Întrebat dacă Nicolae Ciucă este mulţumit de activitatea sa, ministrul Energiei a replicat că doar premierul poate răspunde la asta.

„Cred că fiecare ministru este subiectul unei analize. Când am venit în minister nu ne-am gândit niciunul dintre noi că vom sta aici pe termen nedefinit, că ne-am făcut miniştri, că avem scaunul lipit de fund. Dar eu îmi fac treaba la minister. (...)  Aş pune doar o întrebare retorică: cine are totuşi interesul să schimbe un ministru al Energiei înainte de iarnă, când se apropie o iarnă complicată? Părerea mea e că nimeni nu are acest interes”, a conchis Virgil Popescu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇