Pești unici, care conțin proteine ”antigel”, descoperiți în Groenlanda

Pești unici, care conțin proteine ”antigel”, descoperiți în Groenlanda

O expediție în apele înghețate din largul Groenlandei a scos la iveală o specie de pește în al cărui organism se află un gen de proteine antigel. Din păcate, însă, în condițiile în care clima se schimbă, acesta s-ar putea afla în pericol.

Concret, e vorba despre niște mici pești melc, perfect adaptați traiului în apele reci, după cum scrie Live Science.

”La fel cum antigelul din mașină împiedică apa din radiator să înghețe la temperaturi scăzute, unele animale au evoluat mecanisme uimitoare care le împiedică să înghețe, cum ar fi proteinele antigel, care împiedică formarea cristalelor de gheață”, a declarat David Gruber, unul dintre autorii studiului, profesor de biologie la Baruch College din cadrul City University of New York (CUNY).

ADVERTISING

”Știam deja că acest mic pește melc, care trăiește în ape extrem de reci, produce proteine antiîngheț, dar nu ne-am dat seama cât de plin de aceste proteine este – și cât de mult efort depune pentru a produce aceste proteine”, a mai spus acesta.

Și asta nu e tot. Micul pește, din specia Liparis gibbus, strălucește în întuneric și de fapt asta i-a atras pe oamenii de știință să-l studieze. Abia apoi i-au descoperit și celălalt ”talent”, o adaptare destul de rar întâlnită.

Spre deosebire de unele specii de reptile și insecte, peștii nu pot supraviețui nici măcar înghețării parțiale a fluidelor lor corporale, așa că depind de proteinele antiîngheț, fabricate în principal în ficat, pentru a preveni formarea de granule mari de gheață în interiorul celulelor și fluidelor lor corporale.

ADVERTISING

Descoperit în 2019 pentru că strălucea în întuneric

Abilitatea peștelui de a străluci în întuneric, în verde și roșu, a fost observată în 2019 și de atunci a început să fie studiat.

Biofluorescența, capacitatea de a transforma lumina albastră în lumină verde, roșie sau galbenă, este rară în rândul peștilor arctici – unde există perioade prelungite de întuneric – iar peștele melc rămâne singurul pește polar despre care s-a raportat că este biofluorescent.

Oamenii de știință aveau să descopere ulterior că genele peștilor melc au cele mai ridicate niveluri de expresie a proteinelor antigel observate vreodată. Aceștia subliniază însă că nimeni nu știe cum s-ar putea descurca această vietate dacă apele s-ar încălzi.

ADVERTISING

Cum e clar că acest lucru deja se întâmplă, există riscul ca specii de prădători care în mod normal nu ajungeau în aceste ape să-și croiască drum, punându-le în pericol existența.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇