Scandal în Franța după organizarea unor curse de karting în format "Survivor", într-un penitenciar (Video)

Scandal în Franța după organizarea unor curse de karting în format "Survivor", într-un penitenciar (Video)

Ministrul francez al Justiției a condamnat o competiție organizată în al doilea cel mai mare centru de detenție al țării si a ordonat deschiderea unei anchete.

Un scandal politic a izbucnit în Franța după difuzarea pe YouTube a unei înregistrări video de 25 de minute care prezintă o competiție de karting și alte concursuri între deținuți, organizate în curtea închisorii Fresnes, scrie The Guardian.

Întrecerea denumită Kohlantess, după titlul unui reality show francez, "Les aventuriers de Koh-Lanta", bazat pe formatul "Survivor", a fost organizată cu aprobarea conducerii penitenciarului. Dar "lanțul slăbiciunilor" nu se oprește aici - presa franceză a aflat că aprobarea a venit "de mai sus", de la departamentul de comunicare al Ministerului Justiției. Mai mult, cei de la minister ar fi cerut să vadă înregistrarea înainte de a fi difuzată pentru a se asigura că nu există probleme de securitate.

Conform Le Figaro, aprobarea pentru organizarea curselor a venit de la cel mai înalt nivel al Ministerului Justiției, însă conducerea instituției se apără, susținând că nu a știut despre ce fel de eveniment era vorba: "Ceea ce ni s-a prezentat nu menționa kartingul; era vorba despre întreceri sportive, sărituri cu coarda", a declarat un funcționar care a dorit să-și păstreze anonimatul.

ADVERTISING

Pus sub presiune, ministrul francez al Justiției, Éric Dupond-Moretti, a descris înregistrarea drept "șocantă" și a dispus deschiderea unei anchete interne. "Lupta împotriva recidivei implică reabilitarea deținuților, dar cu siguranță nu implică kartingul", a scris acesta pe Twitter.

Competiția de karting din închisoare a provocat reacția dură a opoziției. Éric Ciotti, membru al partidului de centru-dreapta Les Républicains, a fost cel mai vocal critic al ministrului Justiției. "Închisorile noastre nu sunt tabere de vacanță pentru deținuți în care gardienii să lege prietenii cu ei", a spus acesta.

ADVERTISING

"E o formă de ipocrizie a ministrului… fie că a fost informat, fie că nu. Nu poate să ceară o anchetă dacă biroul lui a fost informat. Ministrul trebuie să dea explicații. Aceste imagini au șocat mulți francezi și multe victime. În spatele fiecărui deținut de aici există o victimă și la aceste victime mă gândesc", a adăugat Ciotti.

Jimmy Delliste, directorul penitenciarului situat în sudul Parisului, a scris pe Twitter că evenimentul a fost "un prilej de socializare" prin care s-au strâns fonduri de 1.700 de euro în scopuri caritabile și le-a mulțumit organizatorilor.

Un oficial al penitenciarului a precizat că niciunul dintre participanții la cursele de karting nu a fost condamnat pentru crimă sau viol și că organizarea evenimentului nu a costat niciun cent din banii contribuabililor.

ADVERTISING

Enzo Angelo Santo, un producător independent care a realizat înregistrarea video, a declarat că totul s-a făcut cu aprobare. "Evident, în ceea ce ne privește, totul a fost aprobat. Nu am fi mers niciodată împotriva Ministerului Justiției", a spus el pentru BFMTV.

Potrivit presei franceze, evenimentul sponsorizat de un lanț de fast food, Big M, și de o aplicație de pariuri sportive, Omada, a fost organizat de un întreprinzător local, Djibril Dramé. Acesta are la activ mai multe astfel de competiții la Fresnes în ultimii ani, iar în luna iunie a organizat un concurs între polițiști și tineri.

Penitenciarul Fresnes a fost construit la sfârșitul secolului al XIX-lea pentru 1.700 de deținuți. În prezent, aici se află închiși peste 2.000 de bărbați și 100 de femei.

În timpul ocupației naziste din Al Doilea Război Mondialal, aripa destinată deținuților bărbați a fost folosită de armata lui Hitler pentru a-i tortura și executa pe membrii Rezistenței franceze și pe spionii britanici. Scriitorul american James Baldwin a fost închis la Fresnes în 1949, după ce a fost arestat abuziv pentru furt.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇