Algele marine reprezintă un aliment reprezentativ pentru alimentația asiatică, fiind consumată în special în China, Japonia și Korea. În această categorie sunt incluse numeroase tipuri de plante marine de diferite culori, cum ar fi roșii, verzi, albastre-verzi și brune.
Algele marine sunt foarte versatile, fiind consumate adesea în salate, smoothie, sushi, supe sau alte preparate culinare.
Iată de ce merită să incluzi aceste plante în dietă și care sunt cele mai cunoscute tipuri.
Tipuri de alge marine
Cele mai comune alge marine comestibile sunt:
- Spirulina
- Chlorella
- Nori
- Kelp
- Kombu
- Wakame
- Arame
- Dulse
Acestea conțin compuși puternic antioxidanți, cum ar fi pigmenți carotenoizi, clorofilă și compuși fenolici. De asemenea, au în compoziție fibre, numeroase vitamine și minerale, cum ar fi vitamine din complexul B, vitamina A, C, E, K, potasiu, fier, folat, cupru, iod și mangan.
Unele tipuri de alge, cum ar fi spirulina și chlorella, sunt bogate în aminoacizi esențiali (constituenți ai proteinelor).
Ai la dispoziție o gamă variată de alge marine. Acestea sunt disponibile sub formă uscată, întregi sau mărunțite, dar și proaspete, vidate. De asemenea, găsești în comerț sosuri, paste și alte produse alimentare pe bază de alge. Poți opta, de asemenea, pentru un supliment alimentar, sub formă de pudră, comprimate sau capsule.
Proprietăți și beneficii
Consumul de alge marine se asociază cu următoarele beneficii (1):
- Scăderea stresului oxidativ – datorită antioxidanților din compoziție, algele pot oferi protecție organismului împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi. Aceștia se asociază cu deteriorarea celulară și cu dezvoltarea bolilor cronice, cum ar fi cele cardiovasculare.
- Susținerea funcției tiroidiene – algele sunt bogate în iod și tirozină, nutrienți de care glanda tiroidă are nevoie pentru producția optimă de hormoni.
- Îmbunătățirea microbiotei intestinale – având un conținut ridicat de fibre, algele au efect prebiotic, adică hrănesc bacteriile bune din intestin.
- Reducerea riscului de boli cardiovasculare – consumul de alge poate îmbunătăți profilul lipidic (nivelul de grăsimi din sânge). De asemenea, fucanii din aceste plante ar avea acțiune anticoagulantă.
- Îmbunătățirea controlului glicemic – anumiți compuși din alge, cum ar fi fucoxantinele din cele de culoare maro, se asociază cu îmbunătățirea glicemiei.
Cum le poți consuma?
Algele marine pot fi consumate în numeroase moduri, fiind disponibile multe rețete care le includ. Cele mai simple variante de consum sunt:
- În smoothie și limonadă – poți adăuga spirulina sau chlorella pudră în smoothie din fructe sau legume.
- Supe – încearcă rețetele asiatice de supe din alge marine.
- Salată – poți consuma salată de alge proaspete (wakame sau arame) sau le poți combina cu alte vegetale.
- Snack – algele nori uscate sunt crocante și pot fi consumate ca gustare.
- Topping – algele uscate mărunțite pot fi presărate deasupra preparatelor culinare.
- Sushi – poți prepara acasă sushi folosind alge nori.
Dacă nu ești pregătit pentru aceste rețete, poți încerca un preparat culinar cu alge marine dintr-un restaurant cu specific asiatic.
Așadar, algele sunt considerate un superaliment, datorită profilului său nutrițional și beneficiilor potențiale pentru sănătate. Totuși, acestea nu trebuie consumate în exces. Nu uita că este important să ai o dietă variată și echilibrată.
Referințe:
- O’Brien, Sharon. “7 Surprising Health Benefits of Eating Seaweed.” Healthline, Healthline Media, 28 May 2018, www.healthline.com/nutrition/benefits-of-seaweed. Accessed 20 Aug. 2022.