Amenzi de peste 8.000 de lei pentru rezerviștii voluntari care refuză să primească ordinul de chemare

Amenzi de peste 8.000 de lei pentru rezerviștii voluntari care refuză să primească ordinul de chemare

Rezerviștii voluntari care refuză ordinul de chemare sau nu se prezintă la timp la centrul militar, în cazul instituirii stării de urgenţă, a stării de asediu sau de război, vor fi amendați cu peste 8.000 de lei.

În momentul de față, doar cetățenii încorporabili (bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani) și rezerviști pot fi sancționați, scrie avocatnet.ro.

Dar, după ce legea privind pregătirea populaţiei pentru apărare va fi pusă în aplicare, vor fi sancționați și rezerviștii voluntari.

Vor fi amenzi de 510 sau 1.020 de lei pentru:

ADVERTISING
  • neprezentarea, înaintea plecării din ţară, la organul de evidenţă militară, pentru a preda livretul militar, adeverinţa de recrutare ori ordinul de chemare la mobilizare;
  • neprezentarea, în termenul legal, pentru primirea documentelor personale de evidenţă militară;
  • pierderea, deteriorarea sau înstrăinarea documentelor personale de evidenţă militară.

Pentru prezentarea cu întârziere la comisia locală de recrutare-încorporare la data, ora şi locul prevăzute în ordinul de chemare sau în notificare, dacă întârzierea nu depăşeşte trei zile, astfel încât fapta să constituie infracţiune, vor fi amenzi cuprinse între 2.040 și 4.080 de lei.

ADVERTISING

Cele mai mari amenzi, cuprinse între 4.080 și 8.160 de lei, se vor aplica pentru:

  • refuzul de a primi ordinul de chemare;
  • întârzierea nejustificată la recrutare-încorporare, concentrare, mobilizare sau pentru clarificarea situaţiei militare, la instituirea stării de urgenţă, a stării de asediu sau la declararea mobilizării ori a stării de război;
  • neprezentarea pentru executarea serviciului alternativ.

Ministerul Apărării Naționale a publicat la începutul lunii iulie, în procedură de transparență legislativă, forma inițială a unui proiect de lege pentru modificarea şi completarea legii privind pregătirea populaţiei pentru apărare.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇