Ziua 158 de război: Odesa, atacată cu rachete Iskander

Ziua 158 de război: Odesa, atacată cu rachete Iskander
Foto: Hepta.ro

Sediul Flotei Ruse din Marea Neagră ar fi fost lovit de o dronă, duminică dimineață, ceea ce a dus la anularea festivităților de Ziua Marinei care urmau să aibă loc. Ucrainenii au dezmințit că ar fi drona lor.

De asemenea, Zelenski le-a solicitat civililor să părăsească de urgență Donețk și au continuat disputele în jurul atacului asupra taberei din Doneţk unde erau deţinuţi prizonieri de război ucraineni. Ultimele informații arată că 50 au murit și 73 au fost răniți.

Spre seară, Odesa a fost atacată de ruși cu rachete Iskander.

Cele mai importante informații din ziua 158 de război în Ucraina:

Evoluții pe front

ADVERTISING
  • Autorităţile din Ucraina au emis o decizie de evacuare obligatorie a populaţiei din regiunea Doneţk, iar preşedintele Volodimir Zelenski a făcut apel la populaţie să plece, mai ales familiile cu copii. ”Noi nu suntem Rusia. De aceea, fiecare viaţă este importantă pentru noi”, a transmis preşedintele. În regiunea Doneţk sunt 200.000-220.000 de ucraineni, inclusiv 52.000 de copii.
  • Guvernatorul din Sevastopol a anunțat, duminică dimineața, că sediul Flotei Ruse din Marea neagră a fost lovit de un obiect neidentificat, „probabil o dronă”, iar festivitățile programate pentru duminică, de Ziua Marinei, au fost anulate.
  • Ucraina a negat că a atacat cu o dronă statul major al Flotei Ruse de la Marea Neagră din Crimeea. Acuzaţiile ruseşti sunt "o provocare deliberată", a declarat Serghi Braciuk, purtător de cuvânt al administraţiei regionale din Odesa.
  • Ucrainenii au raportat, duminică dimineaţă, bombardamente în mai multe oraşe, exploziile având loc în timpul nopţii. Mai multe zone rezidenţiale au fost distruse sau avariate, dar şi infrastructură. O şcoală, o grădiniţă şi mai multe instituţii municipale din Nikopol au fost afectate, transmite Ukrinform. Și primarul din Nikolaiv a raportat „un foc inamic masiv” asupra orașului.  
  • Armata rusă a atacat regiunea Odesa cu două rachete Iskander lansate din Crimeea. Nu s-au raportat victime, notează Ukrinform, citat de News.ro. „Explozia rachetelor în aer a cauzat aşa-zisele capcane de căldură deasupra teritoriului regiunii Odesa”, a notat Vladislav Nazarov, reprezentant al forţelor ucrainene, pe Telegram.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Evoluții diplomatice

  • Recunoaşterea legală formală a Rusiei ca stat terorist, în special recunoaşterea de către Departamentul de Stat al Statelor Unite, este necesară nu ca un gest politic, ci ca o apărare eficientă a lumii libere. Această decizie va îngreuna în mod automat existenţa statului terorist şi va întrerupe automat diverse legături politice şi de afaceri pe care Rusia le-ar menţine altfel, a afirmat, sâmbătă, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
  • Rusia permite ONU şi Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) să investigheze atacul asupra închisorii din regiunea Doneţk din estul Ucrainei, relatează lalibre.be. Separaţiştii pro-ruşi spun că Ucraina se află în spatele atacului care a ucis 53 de prizonieri de război. Kievul ar fi bombardat închisoarea de lângă Olenivka cu rachete Himars, susţin ei. Ucraina neagă aceste acuzaţii şi afirmă, la rândul său, că la originea faptelor se află grupul Wagner, o organizaţie paramilitară rusă.
  • Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) nu a primit încă autorizaţia oficială de acces la închisoarea Olenivka din zona controlată de trupele ruse în estul Ucrainei, unde zeci de prizonieri de război ucraineni au fost ucişi într-un bombardament efectuat în circumstanţe neclare şi pentru care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc, transmite duminică AFP.
  • ''Până la ora actuală nu am primit confirmarea oficială care să ne dea acces pentru a vedea locaţia sau prizonierii de război victime ale atacului şi oferta noastră de asistenţă materială nu a fost încă acceptată'', a menţionat Crucea Roșie într-un comunicat emmis duminică după-amiază.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Numele a 50 de morţi şi 73 de răniţi au fost publicate de Ministerul rus al Apărării la o zi după atacul asupra taberei din Doneţk unde erau deţinuţi prizonieri de război ucraineni.
  • Recolta Ucrainei ar putea fi în acest an la jumătate față de cantitatea obișnuită, a declarat președintele Volodimir Zelenski, potrivit Sky News.
  • De Ziua Flotei Militare ruse, Vladimir Putin a anunțat că marina rusă va primi rachete hipersonice de croazieră Zircon în următoarele luni, informează Reuters. El a mai spus că a semnat o nouă doctrină a flotei militare, ale cărei detalii nu au fost publicate.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇