După masacrele care au zguduit SUA, Camera Reprezentanţilor adoptă interzicerea puştilor de asalt. Va fi blocată măsura în Senat?

După masacrele care au zguduit SUA, Camera Reprezentanţilor adoptă interzicerea puştilor de asalt. Va fi blocată măsura în Senat?

Camera Reprezentanţilor a adoptat în prima lectură interzicerea puştilor de asalt şi a armelor semiautomate, aflate în centrul mai multor atacuri armate în masă care au şocat Statele Unite, un proiect de lege susţinut de către preşedintele democrat Joe Biden, relatează AFP.

Textul susţinut de către Biden a fost adoptat în Camera Reprezenţailor cu 217 de voturi la 213, însă pare sortit eşecului în Senat. Din cauza regulilor majorităţii calificate în camera superioară a Congresului, zece senatori republicani ar trebui să voteze împreună cu cei 50 de colegi democraţi pentru a interzice puştile de asalt.

ADVERTISING

Această perspectivă este puţin probabilă deoarece disensiunile sunt mari pe tema armelor: vineri doar doi reprezentanţi republicani s-au alăturat democraţilor în acest demers.

Cu toate acestea, în 1994 Congresul a reuşit să adopte o lege care interzicea pentru 10 ani puştile de asalt şi anumite încărcătoare de mare capacitate.

Legea a expirat în 2004 şi de atunci vânzările acestor arme, promovate de producători drept "arme sportive", au crescut. În ultimii zece ani, vânzările au ajuns la peste un miliard de dolari, potrivit unui raport parlamentar.

ADVERTISING

Masacrele comise cu puşti de tip AR-15 la o şcoală din Texas (21 de morţi), într-un supermarket frecventat de afro-americani (10 morţi) şi la o paradă de Ziua Naţională (7 morţi) au relansat recent apelurile pentru interzicerea acestor arme.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇