Cercetătorii britanici lucrează la un vaccin universal pentru gripă şi toate tipurile de Covid. Nu e vorba însă despre un vaccin care ar împiedica infectarea cu Covid, dar ar ajuta sistemul imunitar să prevină o reinfectare.
Iată despre ce e vorba. Savanții de la Institutul Francis Crick din Londra au observat că o anumită zonă a proteinei spike din virusul Sars-CoV-2 (care provoacă boala Covid) reprezintă o țintă bună pentru un vaccin universal.
Dezvoltarea unui ser care să ofere protecție la mai multe variante de Covid-19 este o provocare uriașă pentru cercetători, întrucât această familie de virusuri are multe diferențe-cheie, suferă mutații frecvente și în general induce o protecție incompletă împotriva reinfectării. Din această cauză oamenii răcesc de mai multe ori și este posibil să se reinfecteze cu diferite tipuri de Sars-CoV-2, relatează The Guardian.
Un vaccin universal trebuie să activeze anticorpii pentru a recunoaște și neutraliza o varietate de coronavirusuri, împiedicând virusul să intre în celule și să se multiplice.
Savanții au analizat dacă anticorpii care țintesc "subunitatea S2" a proteinei spike din Sars-CoV-2 pot neutraliza și alte coronavirusuri. După ce au vaccinat un șoarece de laborator cu Sars-CoV-2 S2, organismul acestuia a produs anticorpi capabili să neutralizeze și alte coronavirusuri prezente la oameni și animale.
Printre variantele testate s-au numărat coronavirusul HCoV-OC43 care provoacă gripa, tulpina originala a Sars-CoV-2, mutația D614G, care a dominat în primele valuri de Covid, tulpinele Alpha, Beta, Delta, varianta Omicron și două coronavirusuri întâlnite la lilieci.
Până acum, zona S2 a proteinei spike a fost neglijată în cercetările pentru dezvoltarea unui vaccin. Un potențial vaccin care să vizeze această zonă a proteinei spike nu ar împiedica infectarea cu Covid, dar ar ajuta sistemul imunitar să prevină o reinfectare.