Ministerul Energiei spune că România poate să facă faţă reducerii consumului de gaze, dar se bazează pe bunul simț al oamenilor

Ministerul Energiei spune că România poate să facă faţă reducerii consumului de gaze, dar se bazează pe bunul simț al oamenilor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

România poate să facă faţă reducerii consumului de gaze, recomandată de UE, spune secretarul de stat George Niculescu din Ministerul Energiei. El a menţionat că în prezent este vorba de o acţiune voluntară.

Niculescu a precizat că există „nişte flexibilităţi” care se iau în calcul la această reducere a consumului de gaze, cum ar fi gradul de umplere a depozitelor şi consumul industriei non-energetice.

Întrebat dacă în România s-ar impune această reducere de 15% voluntară, acesta a spus că "fiecare este liber să procedeze cum consideră, atât timp cât este vorba de o acţiune voluntară".

ADVERTISING

Potrivit acestuia, în momentul de faţă, consumatorii casnici, IMM-urile, infrastructura critică şi producătorii de energie termică nu sunt afectaţi de această reducere a consumului.

Până la 31 octombrie va fi modificat regulamentul care prevede planul de urgenţă, rolul şi responsabilităţile întreprinderilor care activează în domeniul gazelor naturale din România, activităţile individuale ale entităţilor implicate în prevenirea situaţiilor de criză.

"Vom stabili, prin modificarea regulamentului, cum se vor face aceste reduceri de gaze. Ele, în principiu, se vor face proporţional până la suportabilitatea tehnică a echipamentelor care sunt aferente acestor companii consumatoare de gaze naturale, în aşa fel încât aceste instalaţii consumatoare de gaze naturale să nu fie afectate negativ din punct de vedere tehnic, nu ştiu, printr-o scădere bruscă a consumului de gaze", a mai precizat secretarul de stat.

ADVERTISING

Potrivit secretarului de stat, o recomandare de consum eficient al energiei electrice sau a gazelor naturale este "un lucru de bun simţ".

"Lucrurile astea le fac la mine acasă. Sunt lucrurile, aşa cum am spus, de bun simţ, am mai spus şi anul trecut cred: să stingi lumina în camera în care nu stai, să îţi setezi temperatura ambientală într-un mod în care nu trebuie să sufere nimeni de frig sau să stea prea mult în căldură, dar în modul în care consumul tinde să scadă, cred că este un lucru bun de făcut", a spus acesta.

ADVERTISING

Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat, marţi, un plan de reducere coordonată a consumului de gaz, pentru a ajuta astfel Germania şi a diminua dependenţa faţă de Moscova, după o nouă scădere drastică a livrărilor ruseşti prin conducta Nord Stream 1, a anunţat Preşedinţia cehă a Consiliului UE.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇