Subvenția pentru căldură și apă caldă pe care o are de achitat Primăria Municipiului București (PMB) pentru primele 6 luni din acest an ajunge la aproape 900 de milioane de lei. Iar instituția a reușit să achite abia jumătate din sumă.
Încă din primele luni de mandat, Nicușor Dan a spus că – spre deosebire de Gabriela Firea – va plăti la timp subvenția pentru apa caldă și căldura consumate de cei circa 1,17 milioane de bucureșteni care depind de sistemul centralizat de termoficare din oraș. Iar pe 10 ianuarie primarul anunța că anul 2021 este primul pentru care PMB a achitat integral cheltuielile pentru termoficare.
Nicușor Dan spunea atunci că, fără un ritm susținut de plată a subvenției, sistemul-mamut de termoficare al Bucureștiului nu va putea ieși din criză.
Între timp, însă, s-au întâmplat câteva lucruri, iar pentru anul în curs, PMB înregistrează întârzieri semnificative la plata subvenției.
Motive sunt mai multe. Primul este că a crescut exploziv prețul gazelor naturale, principalul combustibil folosit pentru obținerea energiei termice. Asta a majorat cu circa 75% prețul gigacaloriei pe care Compania Municipală Termoenergetica SA o cumpără de la producători și o vinde mai departe populației.
Iar în sezonul rece 2021 - 2022, Consiliul General a refuzat să crească prețul pe care îl achită populația pentru gigacalorie. În acest fel, toată scumpirea gigacaloriei pentru perioada noiembrie 2021 - martie 2022 a ajuns să fie suportată de la bugetul local.
Abia la finalul lunii martie au decis consilierii generali să transfere și populației o parte din cost. Așa că au mărit cu 140% suma pe care o achită oamenii pentru fiecare gigacalorie consumată. Dar chiar și așa, presiunea uriașă a susținerii noilor costuri ale furnizării de apă caldă și căldură în București a rămas tot pe primărie.
Iar Nicușor Dan n-a mai reușit să plătească la zi subvenția, așa cum și-a propus. La acest moment, este cu 4 luni în urmă, iar plata facturilor are o întârziere cumulată de peste 3 luni.
Cum a plătit PMB subvenția pentru termoficare, în prima jumătate de an
Mai exact, valoarea totală a subvenției pentru consumul populației de căldură și apă caldă, în primele 6 luni din 2022 a ajuns la 899.415.357 de lei:
- 211.889.945 (ianuarie),
- 268.502.340 (februarie),
- 298.695.101 (martie),
- 47.659.656 (aprilie),
- 42.480.525 (mai)
- 30.187.790 (iunie).
Din aceste sume, PMB a achitat până la acest moment subvenția pe luna ianuarie 2022 și 260.301.982 de lei (adică 96,9%) din subvenția pentru luna februarie. În rest, n-a achitat niciun leu.
Per total, PMB a reușit până acum să achite doar puțin peste 52% din valoarea subvenției pentru căldura și apa caldă a bucureștenilor.
E adevărat că instituția condusă de Nicușor Dan a alimentat constant contul escrow din care banii de subvenție se împart între firmele din sistemul de termoficare.
Cea mai recentă plată a fost făcută pe data de 11 iulie 2022, când PMB a virat 120 de milioane de lei, adică circa 44% din subvenția aferentă lunii februarie 2022.
Însă nicio plată nu s-a făcut la timp. Toate au fost întârziate. Subvenția pentru ianuarie s-a achitat cu 126 de zile de întârziere. Cea pentru februarie - pe care PMB încă n-a achitat-o integral - a acumulat 98 de zile de întârziere.
Și plata pentru lunile de primăvară se va face tot târziu. Mai exact, s-au acumulat deja 66 de zile de întârziere pentru plata facturii lunii aprilie și 40 de zile de întârziere pentru plata facturii lunii mai.
La acest moment, PMB mai are încă de plată cu titlu de subvenție pentru termoficare 397.035.641,47 lei din care 354.555.115,60 lei în afara termenului scadent (factura lunii mai e scadentă sâmbătă, 23 iulie, după care va începe, de asemenea, să acumuleze întârzieri - n.red.).
Iar, pe lângă subvenție, potrivit ELCEN - care este principalul producător de energie termică din oraș - PMB ar trebui să achite și pierderi cauzate de starea proastă a rețelei. În caz contrar, Termoenergetica va avea în permanență de plată către ELCEN sume mai mari decât încasează, fie și cu mare întârziere, de la PMB.
Iar în acest ritm, mai de devreme sau mai târziu, sistemul de termoficare se va afunda în datorii și va intra în colaps.