Ce piese de la mașină se strică cel mai repede și ce poți face

Ce piese de la mașină se strică cel mai repede și ce poți face

Orice mașină este un sistem complex de piese, unele mai rezistente, altele care cedează mai repede, în funcție de diversi factori: vechimea autovehiculului și uzura, producătorul pieselor, mediul în care este folosită mașina și mai ales modul în care conduci și ai grijă de mașina ta. Piesele auto nu țin o viață, iar în afară de consumabile va trebui să mai schimbi și alte componente ale mașinii pentru a te asigura că totul este în regulă , iar tu și cei apropiați sunteți în siguranță.

Dacă în cazul unor piese poți să te gândești și la economii și să alegi ceva mai ieftin, la unele piese auto nu poți face rabat de la calitate. În plus, amânarea schimbării unei piese poate duce la deterioarea altelor și la probleme mult mai grave, astfel că este recomandat să le înlocuiești pe cele defecte sau uzate cât mai repede cu putință.

ADVERTISING

Ambreiajul 

Ambreiajul este piesa care se strică destul de repede la orice mașină. Piciorul ținut prea mult pe pedală în timpul condusului, atunci când staționeză la semafor sau în coloană, dar și stilul agresiv de condus pot scurta semnificativ durata de viață a ambreiajului. Suprasolicitarea ambreiajului provoacă o uzura mult mai mare decât este normal și astfel se poate defecta foarte repede.

Filtrul de particule

Dat fiind faptul că România nu are încă foarte multe autostrăzi, șoferii mașinilor  diesel, în special, nu au unde să meargă la drum întins cu viteze mari. Majoritatea șoferilor de mașini diesel circulă numai în mediul urban, ceea ce duce la înfundarea filtrului de particule. Dacă ai ajunge pe o autostradă cel puțin o dată pe săptămână, probabil că nu n-ar mai fi nevoie să schimbi filtrul de particule atât de des. Viteza face ca temperatura motorului să crească și să curețe depunerile din filtru. Altfel, se înfundă și singura variantă este înlocuirea, deloc ieftină.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Injectoare

În cazul în care nu schimbi filtrele de combustibil la timp sau dacă obișnuiești să alimentezi mașină cu carburant de o calitate îndoielnică, injectoarele se vor uza mult mai devreme decât ar trebui în mod normal și pot ceda destul de rapid. O astfel de problemă poate duce și la un consum mai mare de combustibil.

O problemă majora a motoarelor diesel este defectarea injectoarelor. De fapt, mai bine spus, înfundarea lor. Motorina proastă duce la depuneri și la înfundarea înjectoarelor care încep să contribuie la un consum mare și la un mers neregulat.

Planetarele

Din cauza suprasolicitării, executării virajelor sau din cauza acumulării de praf și nisip în urma defectării unui burduf, planetarele se deteriorează la o anumită perioadă de timp. Pentru protejarea acestora, este recomandat să nu calci accelerația atunci când drumul are multe curbe.

ADVERTISING

Alternator 

Problemele cu alternatorul apar mai ales la mașinile vechi, pentru că nimeni nu se gândește că acesta trebuie schimbat, atât timp cât funcționează în parametrii. Dar chiar și în cazul unei mașini noi, atunci când alternatorul intră în contact cu apa, de exemplu dacă spălați motorul fără să protejați alternatorul, acesta poate face un scurt-circuit și se poate defecta foarte rapid. De asemenea, și supraîncălzirea sistemului poate duce la defectarea acestei piese.

Releu bujii

O altă piesă electronică dispusă defecțiunilor des întâlnite în cazul unei mașini diesel este releul de la bujii. Adică un releu care controlează pornirea și oprirea bujiilor incandescente pentru ca acestea să se încălzească. Sunt mașini ceva mai deștepte care au un computer legat la un senzor de temperatură și care activează bujiile în funcție de temperatura optimă. Un releu stricat va strica la rândul său bujiile, deoarece nu va știi când să le dea drumul și când să le oprească.


După cum ai văzut, există anumite piese ale mașinii care se defectează mai rapid decât altele. Așa că, dacă plănuiești să-ți deschizi un atelier auto, îți recomandăm să ți-l dotezi cu echipamente ateliere auto diverse și de cea mai bună calitate, pentru a oferi o gamă variată de servicii tuturor clienților. În magazinul nostru online eqp.ro vei găsi tot felul de echipamente utile, precum și diferite scule de mână, esențiale în orice atelier auto.