Ucrainenii înțeleg clar că rușii au venit aici să ne omoare. Luptăm pentru libertate. Asta e diferența dintre noi și ruși Interviu

Ucrainenii înțeleg clar că rușii au venit aici să ne omoare. Luptăm pentru libertate. Asta e diferența dintre noi și ruși <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu</span>
Acest articol face parte din proiectul
INTELECTUALI FAȚĂ CU ISTORIA
realizat cu sprijinul
Konrad-Adenauer-Stiftung

Din când în când, auzim argumente despre “rușii buni” din Rusia care sunt contra războiului, dar nu pot protesta, pentru că se tem că vor fi arestați și închiși. Eu spun că inabilitatea lor de a protesta îi pune deja în închisoare. Asta e diferența dintre noi și ei.

Ucrainenii sunt oameni liberi și să-i ameninți cu închisoarea sau orice altceva este un argument slab în fața voinței lor de a-și apăra libertatea, spune Olha Poliuhovîci, într-un dialog cu spotmedia.ro.

Olha Poliuhovîci este profesor asociat la Departamentul de Literatură al Universității Naționale din Kiev - Academia Mohyla (NaUKMA). Este co-fondator și editor-șef al Kyiv-Mohyla Humanities Journal. Între 2017 - 2018, a fost bursier Fulbright la Institutul Ucrainean de Cercetare de la Universitatea Harvard. În 2020 a devenit co-fondator al ONG-ului New Ukrainian Academic Community din Kiev.

ADVERTISING

Olha Poliuhovîci, am vorbit în primele zile ale agresiunii militare ruse asupra Ucrainei. Au trecut de atunci câteva luni. Cum arată lucrurile în Ucraina?

Ucrainenii realizează că războiul la scară extinsă pe care îl duce Rusia în Ucraina devine noua noastră normalitate. Eșuând să captureze Kievul, Rusia și-a mutat trupele din nord. S-a concentrat asupra estului și sudului unde se duc acum bătălii grele. Părți ale teritoriului ucrainean de acolo rămân sub ocupația temporară a Rusiei. Nu e nevoie să spun că suferă civilii prinși acolo, sub teroarea Rusiei. Sirenele nu se opresc nicăieri în țară. Rușii încă bombardează  orașele ucrainene - de la vest la est, de la nord la sud.

Avem multe victime, civili și militari. Rușii ne distrug sistematic casele, spitalele, școlile, universitățile; câteva orașe sunt complet puse la pământ de Rusia. Obiective ale culturii ucrainene, biserici, muzee, biblioteci, cad și ele sub distrugerea rusă. Armata rusă îi ucide pe ucraineni și distruge Ucraina.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Este cea de-a patra lună de război la scară largă și să nu uităm că războiul dus de Rusia în Ucraina a început în 2014, în Donbas. Ucraina are nevoie de mai multe arme moderne, pentru a putea duce lupta pentru teritoriul ei.

Mulți oameni din Vest au fost uimiți de curajul ucrainenilor. De unde vine el?

Ucrainenii își apără pământul și dreptul de a trăi și de a lucra în Ucraina. Altfel spus, ei luptă pentru viitorul lor.

Pentru cei care aveau iluzii că e posibil să trăiești sub ocupație rusească, după Bucea, după Irpin și după alte numeroase sate, a devenit evident că nu, nu e posibil. Nu doar ucrainenii, ci și întreaga lume a fost șocată și devastată de torturarea civililor, crimele în masă, violurile de bandă și bombardarea celor care voiau să fugă. Gropi comune și morminte cu familii întregi îngropate lângă casele lor au devenit normale, după ocupația temporară a unor teritorii de către Rusia.

ADVERTISING

Ucrainenii înțeleg clar că rușii au venit aici să ne omoare. Ținta lor e fiecare ucrainean. Dacă nu rezistăm, ucrainenii nu vor mai exista și Ucraina va fi distrusă.

Luptăm pentru dreptul nostru de a trăi acasă.

Chiar și așa, sunt lideri europeni care numesc acest război unul local, între slavi, mă refer la Viktor Orban aici. Nu e asta propaganda rusă?

Da, este! Ceea ce mă șochează în mod particular este că instituții media serioase din Vest încă pot numi acest război genocidar dus de Rusia în Ucraina „conflict” sau „criză”.

Asta se întâmplă din cauza necunoașterii istoriei ucrainene și din cauza propagandei ruse. Este exploatat mitul „popoarelor fraterne”. Aceasta este narațiunea principală a propagandei Rusiei în ceea ce privește Ucraina. Astfel, Rusia a fost privită ca fratele mai mare care îi poate spune fratelui mai mic ce să facă și îl poate controla.

Rusia a privit mereu Ucraina ca pe sfera ei de interes. Acum, Rusia se folosește de acest mit pentru a justifica războiul contra Ucrainei. Des, în știri, războiul ruso-ucrainean a fost prezentat ca unul minor, între frați. Asta e influența propagandei ruse.

Președintele Zelesnky a vorbit despre genocid, la fel și președintele Biden. Președintele Macron însă cere o abordare mai prudentă, diplomatică a acțiunilor lui Putin, să nu tăiem orice dialog. E genocid ce se întâmplă acum în Ucraina, așa cum a fost Holodomorul?

Până acum, șapte state au recunoscut că acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina sunt genocid asupra poporului ucrainean. Așteptăm ca și alte state să-și facă auzite vocile. Actualul genocid amintește de Holodomorul din 1932 – 1933, când milioane de ucraineni au fost uciși prin înfometare. Când Rusia nu permite coridoare umanitare și oamenii din orașele ocupate mor de foame și de sete, ne amintește de Holodomor.

Politica Rusiei asupra Ucrainei a fost genocidară pe parcursul secolului al XX-lea. Asta include Holodomorul, Marea Foamete, include și Marea Teroare a lui Stalin, când elita ucraineană, scriitori, artiști, au fost uciși la Sandarmokh, include și miile de oameni trimiși în Gulag, internările forțate în centrele psihiatrice. Și tot aici e inclus dezastrul de la Cernobîl din 1986.

De ce nu se revoltă rușii? E frica din societate sau există un sprijin tacit pentru Putin?

Cred că ambele motive au un rol. Potrivit unor sondaje, majoritatea rușilor sprijină războiul la scară largă al lui Putin în Ucraina. Acesta e rezultatul propagandei ruse și e și alegerea oamenilor de a crede.

Din când în când, auzim argumente despre “rușii buni” din Rusia care sunt contra războiului, dar nu pot protesta, pentru că se tem că vor fi arestați și închiși. Eu spun că inabilitatea lor de a protesta îi pune deja în închisoare. Asta e diferența dintre noi și ei. Ucrainenii sunt oameni liberi și să-I ameninți cu închisoarea sau orice altceva este un argument slab în fața voinței lor de a-și apăra libertatea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇