Când am folosit pentru prima dată focul? Ultimele descoperiri răstoarnă tot ce credeam până acum

Când am folosit pentru prima dată focul? Ultimele descoperiri răstoarnă tot ce credeam până acum

Până acum se credea că omul a început să utilizeze focul în urmă cu vreo 150.000 de ani, dar un studiu recent împinge cu mult în spate acest moment.

Unele fragmente de material ars sugerează că îmblânzirea focului ar fi putut începe cu până la 1,5 milioane de ani în urmă, relatează Science Alert.

Oamenii de știință au folosit inteligența artificială pentru a detecta indicii ascunse de focuri de tabără dintr-un sit din Paleoliticul inferior din Israel, datând din urmă cu aproximativ un milion de ani.

ADVERTISING

Identificarea focului în siturile arheologice se bazează, de obicei, pe indicii vizuale, cum ar fi înroșirea solului, decolorarea, deformarea, crăparea și micșorarea materialelor.

În noul studiu, cercetătorii au folosit un ”termometru” spectroscopic care poate detecta modificări chimice minuscule analizate de algoritmi de învățare profundă, care pot estima expunerea pietrelor și fosilelor la căldură.

Arheologul Zane Stepka de la Centrul Kimmel pentru Științe Arheologice din Israel și colegii săi au folosit acest ”termometru” pe artefacte din silex dintr-un sit din Israel, datate între 1,0 și 0,8 milioane de ani în urmă.

ADVERTISING

”Termometrul” cu inteligență artificială a dezvăluit semnături chimice subtile, sugerând că o serie de unelte de piatră și bucăți de colți găsite în sit au fost încălzite la diverse temperaturi, ceea ce înseamnă că au intrat în contact cu focul.

În timp ce autorii studiului avertizează că nu pot exclude complet incendiile, pentru că situl se afla într-o locație deschisă, gruparea uneltelor și a oaselor sugerează că oamenii timpurii controlau focul, se arată într-un raport publicat de jurnalul PNAS.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇