Zelenski cere la Davos aplicarea Planului Marshall pentru Ucraina

Zelenski cere la Davos aplicarea Planului Marshall pentru Ucraina

Președintele Ucrainei a evocat la Forumul Economic Mondial de la Davos programul financiar care a ajutat la reconstrucția Europei după Al Doilea Război Mondial, menționând că planul nu ar trebui aplicat doar Ucrainei.

Volodimir Zelenski l-a citat luni, în cadrul discursului ținut prin videoconferință în fața participanților la forumul de la Davos, pe fostul secretar de Stat american George Marshall, spunând că faimoasele lui cuvinte – că planul de refacere nu se opune niciunei țări sau ideologii care înfruntă „foametea, sărăcia, disperarea și haosul” – încă sunt „relevante astăzi”, relatează BBC.

ADVERTISING

"Propunerile mele sunt aceleași", a spus Zelenski, anunțându-și intenția de a elibera nu doar Ucraina, ci orice țară care se confruntă cu aceste patru probleme: foametea, sărăcia, disperarea și haosul.

"Priviți ce a reușit Ucraina!"

Președintele Ucrainei a spus că invazia Rusiei va decide dacă forța brută va conduce lumea și a făcut apel la liderii lumii să-și schimbe abordarea asupra Rusiei.

"Acesta chiar este momentul când se decide dacă forța brută va conduce lumea. Dacă va fi așa, forța nu va fi interesată de părerile noastre. Și nu mai e nevoie de alte întâlniri la Davos fiindcă nu va mai exista niciun motiv pentru asta", a spus Zelenski, adăugând: "Forța brută nu stă la discuții, ci ucide, iar Rusia asta face în Ucraina chiar în timp ce vorbim."

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Trebuie să schimbăm abordarea, nu să răspundem, ci să acționăm preventiv. Nu doar să ne adaptăm la noile realități, ci să creăm noi instrumente, noi precedente", a spus președintele ucrainean, citat de Sky News. "Priviți ce a reușit deja Ucraina, am stabilit un precedent istoric pentru curaj. Nu i-am ascultat pe cei care spuneau că apărarea noastră va rezista doar câteva zile. Am oprit armata rusă, considerată a doua cea mai mare armată din lume", a continuat el.

Zelenski a cerut impunerea de sancțiuni maxime împotriva Rusiei. "Numai asta va împiedica Rusia, și orice altă țară, să lanseze un război neprovocat împotriva vecinului său", a spus el, precizând că în prezent nu există astfel de sancțiuni.

ADVERTISING

El a prezentat măsurile care ar trebui să luate: un embargo total asupra petrolului rusesc, interzicerea accesului tuturor băncilor rusești la sistemele globale și interzicerea comerțului cu Rusia. Zelenski a cerut, totodată, mai multe arme, în special elemente de artilerie, spunând că zeci de mii de vieți ar fi fost salvate dacă Kievul ar fi primit "100% din necesar încă din februarie".

Cum ar fi fost dacă Ucraina era ajutată de la început

Președintele Ucrainei a mai spus că sute de milioane de cetățeni din statele democratice pun acum presiune pe guvernele lor "pentru a se asigura că acestea își limitează relațiile cu Rusia agresoare", însă a întrebat ce s-ar fi întâmplat dacă Ucraina ar fi fost sprijinită ca acum cu ani în urmă.

"Chiar dacă Rusia și-a început războiul în Ucraina din 2014, suntem recunoscători pentru acest sprijin. Dar dacă asta s-ar fi întâmplat imediat atunci, acea unitate, acea presiune pe guverne și companii pentru libertate, ar fi început Rusia acest război de asemenea amploare? Ar fi adus aceste distrugeri asupra Ucrainei și asupra lumii? Sunt sigur că răspunsul la această întrebare este nu. Acum vedem că lumea ascultă", a spus Zelenski.

Zelenski și-a încheiat discursul cu celebrele cuvinte "Glorie Ucrainei", fiind aplaudat de participanții la lucrări.

T.D.

Ziua 89 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇