Ungariei să i se demonstreze că nu este buturuga mică a UE

Ungariei să i se demonstreze că nu este buturuga mică a UE
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Planul UE de renunțare la produsele petroliere rusești este unul corect și moral. Dacă Europa vrea să aibă liniște în estul ei, acest plan menit să micșoreze fluxul de bani cu care Rusia își finanțează războiul din Ucraina trebuie pus în aplicare.

Sigur că o asemenea întreprindere făcută acum, în plină criză energetică, este foarte dificilă. Este doar un început pentru că o decuplare bruscă de la petrolul și gazul rusesc nu se poate face. Dar dacă Germania, cea mai dependentă țară europeană de gazul rusesc, își propune să facă asta în următorii ani, înseamnă că o atare întreprindere este fezabilă.

ADVERTISING

Poziția Ungariei, de fapt poziția lui Victor Orban în această problemă, a fost de la început contrară poziției UE. Prin voltele sale admirative față de Kremlin, Orban a reușit să obțină, pe model german, un contract avantajos la gaz, un contract pe termen lung care asigura securitatea energetică a Ungariei.

Acum, în contextul proiectului european de renunțare treptată la gazul rusesc, Ungaria se vede în situația de a pierde avantajul avut.

Dacă sancțiunile vor fi puse în aplicare, Ungaria va deveni din oaia neagră a Europei statului de drept oaia neagră a nesiguranței energetice. Dacă Europa va renunța la gazul rus, Ungaria nu va mai avea pe unde primi gaz direct cum o face acum, deci contractul ei cu Rusia nu se va putea materializa sau costurile sale vor crește proporțional cu lungimea rutelor ocolitoare.

Este de înțeles, după părerea mea, frica Ungariei de a suporta o criză energetică de proporții, pentru că este o țară mică, fără resurse energetice importante și fără potența financiară necesară de a trece singură de criză. Dar faptul că Ungaria nu și-a căutat o plasă de siguranță asemenea Bugariei spune multe despre încăpățânarea premierului maghiar.

Faptul că discursul lui Victor Orban a trecut de la un ,,nu” hotărât la ,,dați-mi bani ca să trec criza” dovedește că premierul de la Budapesta înțelege că pe termen lung este neproductiv să se împotrivească directivelor UE.

Dacă PNRR maghiar este blocat și mai devreme sau mai târziu Victor Orban va trebui să meargă cu statul de drept la UE, premierul s-a gândit să practice din nou șantajul blocării măsurilor UE ca să obțină ceva pentru Ungaria.

Ca la orice cacealma, Victor Orban cere enorm, cu speranța de a căpăta ce are nevoie. Individul vrea între 15 și 18 miliarde de euro pentru modernizarea infrastructurii energetice a Ungariei. Cu alte cuvinte, vrea banii din PNRR și nu oricum, ci puși la dispoziția lui fără condiționări. Acest lucru este inacceptabil, în opinia birocraților de la Bruxelles, iar negocierile s-au blocat.

După părerea mea, blocarea importurilor din Rusia trebuie să fie o decizie europeană flexibilă, în sensul că cine o poate face repede să o facă, iar cine o poate face mai încet să fie lăsat să meargă în ritmul său sau ajutat să meargă mai repede dacă se poate. Eu, unul, nu aș condiționa sancțiunile de un veto al statelor membre, pentru că deja s-au votat sancțiuni europene cu unanimitate, acum nu mai este nevoie de asta.

Sunt soluții pentru a ajuta Ungaria să treacă peste criza energetică cu costuri asemănătoare celorlalte state europene. Una din ele ar fi subvenționarea construcției unei centrale atomo-electrice în Ungaria în următorii 2-3 ani.

O altă soluție ar fi ca UE să negocieze un acord privind extracția gazelor din Marea Neagră, în care Ungaria să fie investitor alături de Romgaz, iar gazul necesar să i se vândă la prețuri apropiate de cele pe care le are acum cu rușii.

Pe cealaltă direcție, chestiunile astea trebuie legate de statul de drept pentru a sili honvedul să se deschidă, să renunțe la trucurile sale iliberale.

Dacă Polonia a putut obține o lege a justiției în care a făcut concesii UE, și Ungaria trebuie obligată să facă la fel. Lui Victor Orban trebuie să i se spună franc: uite soluțiile UE ca să treceți peste criza energetică, când veți împlini condițiile statului de drept, vă vom da banii, dacă nu, nu.

Nu cred că Ungaria este în poziția buturugii mici care să răstoarne carul UE, trebuie să i se repete asta până înțelege. Șantajul lui Victor Orban trebuie să înceteze, pentru că nu UE are nevoie de Ungaria, ci invers. Iar până acum Ungaria a obținut mai mult decât i s-ar fi cuvenit.

O soluție ar fi ca sancțiunile UE împotriva Rusiei să fie votate în Parlamentul European, ca honvedul să nu se mai poată folosi de dreptul său de veto. Mai apoi vor vedea Ursula von de Leyen și birocrații dumneaei cum vor implementa măsurile statele membre. Oricum, volumul de gaz ce va curge în Ungaria la vremea sancțiunilor va fi unul foarte mic, nu-i va fi de ajutor lui Putin. Asta trebuie făcut Victor Orban să înțeleagă, faptul că fără nenorocitul acela de drept de veto la nivel european Ungaria este o cantitate neglijabilă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇