Românii sunt nemulțumiți de poziția ţării noastre în lume și n-au încredere în Ungaria. Care sunt statele prietene (sondaj Avangarde)

Românii sunt nemulțumiți de poziția ţării noastre în lume și n-au încredere în Ungaria. Care sunt statele prietene (sondaj Avangarde)

64% dintre români cred că Rusia este un „stat inamic” al României și la fel de mulți consideră Republica Moldova un „stat prieten”, conform rezultatelor unui sondaj de opinie realizat în luna mai de Avangarde.

De asemenea, 49% dintre români au „puțină încredere” și 45% au „foarte puțină încredere” în bunele intenții ale Rusiei în relația cu România.

La capitolul „state prietene”, pe primele locuri se numără și Germania și SUA, cu 54%, Franța și Marea Britanie, 53%, Spania, Italia și Israel, cu 52, 51 și 49%, arată sondajul realizat de Avangarde.

ADVERTISING

În afară de Rusia, care este văzută ca „stat inamic” de 64% dintre români și ca „stat prieten” de numai 2% din cei care au răspuns la chestionar, încă trei țări nu sunt privite deloc cu ochi buni: China, Ungaria și Serbia.

Doar 18% dintre români le consideră „state prietene” și foarte mulți cred că aceste țări sunt în competiție cu România - de la 48%, în cazul Ungariei, până la 30%, în cazul Chinei.

De altfel, 61% dintre români spun că au „puțină încredere” în bunele intenții ale Ungariei în relația cu România.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ucraina și Polonia sunt văzute ca „state prietene” de 40% dintre respondenți, iar 33-36% cred că sunt „state competitoare”, la fel ca Bulgaria.

Poziţia României în lume şi cât de respectat e Iohannis

În același timp, 55% dintre cei care au răspuns la sondaj spun că sunt nemulțumiți de poziția pe care o ocupă România în lume, doar 14% declarându-se mulțumiți.

Mai mult, 48% cred că țara noastră este văzută mai degrabă negativ de țările occidentale, iar 37% cred că liderii acestor țări nu îl respectă pe președintele Klaus Iohannis.

ADVERTISING

Încrederea în UE scade

Pe de altă parte, au ajuns să fie mai puțini cei care au „multă încredere” în UE, 39%, față de cei care au „puțină încredere” în UE, 46%.

Sondajul a fost efectuat în perioada 10-18 mai 2022, pe un eșantion probabilist, aleator simplu, de 880 de subiecți, populație adultă neinstituţionalizată a României, prin interviuri telefonice.

Marja de eroare declarată este 3,3% pentru un nivel de încredere de 95%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇