Liderii Senatului american, din ambele partide, au căzut de acord, într-un moment rar de unitate, joi, pentru o procedură accelerată de vot, în încercarea de a acorda un ajutor suplimentar de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina.
Iniţiativa a fost însă blocată de un singur republican: senatorul Rand Paul din Kentucky. Impasul a amânat adoptarea măsurii până cel puţin săptămâna viitoare.
Confruntați cu perspectiva unei amânări privind pachetul financiar pentru Ucraina, care a trecut deja marți de Camera Reprezentanților, liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, și omologul său republican, Mitch McConnell, au căutat să avanseze rapid, dar s-au văzut împiedicaţi de Paul, un uliu fiscal, care se opune sumei care este propusă a fi cheltuită ca ajutor, scrie The Guardian.
Paul cere ca un inspector general să supravegheze cheltuielile pentru Ucraina. Cei doi lideri din Senatul american au propus un compromis: un vot separat asupra amendamentului senatorului republican, dar Rand Paul a insistat să fie adăugat în proiectul de lege propriu-zis.
Fără acordul său, Senatul nu poate adopta legea în procedură de urgenţă şi trebuie să urmeze un proces îndelungat de aprobare care ar mai dura câteva zile.
Joe Biden a cerut Congresului să aprobe un ajutor suplimentar de 33 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Dar parlamentarii au decis să mărească finanțarea militară și umanitară. „Acesta este a doua factură de cheltuieli pentru Ucraina în două luni. Și această factură este de trei ori mai mare decât prima”, a spus Paul, înainte de a bloca în mod oficial pachetul de ajutor. „Congresul vrea doar să continue să cheltuiască și să cheltuiască.”
Senatul a programat un vot procedural asupra proiectului de lege pentru luni după-amiaza. Nu e clar dacă acest vot ar accelera apoi trecerea legii.
„Dacă senatorul Paul persistă în cererile sale nesăbuite... tot ceea ce va realiza este să întârzie de unul singur ajutorul extrem de necesar Ucrainei”, a spus liderul majorității din Senat, Chuck Schumer.
Dar Paul nu s-a lăsat impresionat.
"Jurământul meu este față de Constituția SUA, nu față de orice națiune străină. Congresul încearcă încă o dată să analizeze o lege de cheltuieli – una pe care mă îndoiesc că cineva a citit-o cu adevărat – și nu este inclusă nicio supraveghere a modului în care sunt cheltuiți banii", a explicat senatorul Paul pe Twitter.
"Deși simpatizez cu poporul Ucrainei și îi laud lupta împotriva lui Putin, nu putem continua să cheltuim bani pe care nu îi avem. Adoptarea acestei facturi aduce totalul pe care l-am trimis în Ucraina la aproape 54 de miliarde de dolari în decurs de două luni (...) Amenință propria noastră securitate națională și, sincer, este o palmă pentru milioane de contribuabili care se luptă să cumpere benzină, alimente și să găsească lapte praf pentru copii", adaugă senatorul.
Rand Paul este un libertarian care s-a opus deseori intervenției SUA în străinătate şi are o lungă istorie de astfel de gesturi, prin care cere modificări de ultim moment ale proiectelor de lege care sunt pe punctul de a fi adoptate. În plus, gestul său este și unul de sfidare la adresa liderului republicanilor din Senat, Mitch McConnell, și el reprezentând statul Kentucky, ca și Paul.
Amânarea aceasta ar putea cauza probleme țărilor occidentale care încearcă să susțină Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei.
Administrația Biden a declarat că, până la 19 mai, se așteaptă să rămână fără fonduri disponibile pentru a le utiliza cu dispensa care îi permite președintelui să autorizeze transferul de arme fără aprobarea Congresului, ca răspuns la o situație de urgență.