Criza COVID-19, faza pe economie: Țările europene care vor avea parte de o prăbușire a PIB-ului în 2020 și prognozele pentru România

Criza COVID-19, faza pe economie: Țările europene care vor avea parte de o prăbușire a PIB-ului în 2020 și prognozele pentru România
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Toate economiile europene sunt afectate de criza generată de pandemia de COVID-19. Unele mai mult, altele mai puțin.

The Telegraph remarcă faptul că situația actuală a creat o separare între națiunile Bătrânului Continent: pe de o parte se află țările al căror Produs Intern Brut se va prăbuși în acest an, iar de cealaltă parte – națiunile care vor avea parte de o contracție mai puțin abruptă a PIB-ului.

CÂȘTIGĂTORI

Grecia

Pandemia de coronavirus a venit într-un moment destul de dificil pentru noul Guvern elen. Premierul Kyriakos Mitsotakis spera că 2020 va fi în sfârșit anul în care va restarta economia, grație măsurilor pro-business pe care le gândise și unui program de investiții menit să revitalizeze Grecia.

În ciuda faptului că pandemia i-a dat planul peste cap, prim-ministrul a câștigat capital politic după ce grecii au reușit să evite o creștere alarmantă a numărului de cazuri, așa cum s-a întâmplat în multe alte națiuni din Europa, susține sursa citată.

ADVERTISING

Indicatorii economici sugerează că grecii s-au întors mai devreme la muncă decât alte națiuni, iar succesul în gestionarea pandemiei a făcut din insulele elene destinația externă favorită a britanicilor, românilor și turiștilor din alte țări, în ciuda controalelor la vămi și a obligativității prezentării unui test negativ pentru a putea trece granița.

În acest condiții, banca centrală elenă estimează o scădere de doar 6% a PIB-ului în acest an, astfel că Grecia se află într-o situație mai bună decât alte state din sud-estul Europei.

Suedia și Norvegia

Statele nordice vor ieși mai puțin șifonate din 2020 decât statele din sudul continentului, dacă e să ne luăm după estimările legate de evoluția PIB-ului, arată sursa citată.  

ADVERTISING

Reamintim că Suedia a avut o abordare mai relaxată în ceea ce privește gestionarea pandemiei: autoritățile nu au impus măsurile de distanțare sociale și de protecție, ci au făcut recomandări populației. În același timp, politicienii din Norvegia au luat rapid măsuri de controlare a răspândirii virusului.

Suedia a înregistrat până acum 85.045 de cazuri de COVID-19 și 5.787 de decese, în timp ce Norvegia a avut până acum 10.060 de cazuri și 5.787 de decese, potrivit datelor înregistrate de Worldometer.

Potrivit estimărilor JPMorgan, cele două țări vor avea parte de o contracție de doar 4% a PIB-ului în 2020.

Germania

Cea mai mare economie europeană a suferit o contracție severă în al doilea trimestru din 2020 - însă Germania vede deja luminița de la capătul tunelului.

Asta pentru că semnalele de recuperare au început să apară în luna august, astfel că economiștii de la Deutsche Bank estimează o contracție de 6,4% în acest an.

ADVERTISING

Germania: Crește numărul de cazuri, testele devin obligatorii, în timp ce se anunță noi proteste ale negaționiștilor

PIERZĂTORI

Marea Britanie

Economia Marii Britanii va avea parte de cea mai mare lovitură economică dintre statele europene, în contextul unei perioade lungi de lockdown combinate cu dependența prea mare de industria de servicii și de ”consumul social”, notează sursa citată.

Astfel, economiștii din Londra estimează că economia țării va avea parte de un recul puternic, de 21%, în 2020.

Iar veștile proaste continuă: având în vedere dependența prea mare de consum și de serviciile prestate față-în-față, economia Marii Britanii o va duce prost până când va fi găsit un vaccin.

Spania 

Perioada strictă de lockdown și amânarea începerii perioadei turistice au provocat o lovitură puternică economiei spaniole. Iar teama de cel de-al doilea val de îmbolnăviri pune o și mai mare presiune pe statul dependent de banii străinilor care obișnuiau să vină acolo.

Economiștii estimează o contracție de 10% a PIB-ului în 2020 și așteaptă o recuperare parțială anul viitor, în ciuda faptului că va primi ajutoare financiare de la UE.

Italia

Pandemia a dus economia muribundă a Italiei la un nivel la care nu mai fusese de la începutul anilor ‘90. COVID-19 e cea mai recentă lovitură pe care o primește în ultimii ani, după ce a fost zguduită de scandaluri politice și sufocată de o datorie imensă.

Potrivit sursei citate, estimările economiștilor arată o contracție de 11% în 2020 pentru Italia. Adițional, datoria publică va urca până la 160%, astfel că acest lucru ridică multe întrebări legate de sustenabilitatea finanțelor statului. 

PROGNOZELE PENTRU ROMÂNIA

Potrivit previziunilor economice de vară ale Comisiei Europene, publicate în iulie, țara noastră va înregistra o contracție de 6% din PIB în 2020, care va fi urmată de o creștere de 4% în 2021.

Pe de altă parte, autoritățile de la București sunt mai optimiste. Potrivit celor mai recente estimări ale Comisiei Naționale de Prognoză, anul acesta am avea parte de o contracție de numai 3,8%, care va fi urmată de un avans de 4,9% în 2021.

Rămâne, însă, de văzut dacă vom ajunge la aceste cifre, având în vedere că al doilea trimestru a fost un dezastru: am avut parte de un declin de 12,3% comparativ cu primul trimestru, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. Faţă de T2 2019, scăderea Produsului Intern Brut a fost de 10,5%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇