Cât de constituțională e moțiunea de cenzură depusă de PSD?

Cât de constituțională e moțiunea de cenzură depusă de PSD?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

PSD sau un alt partid care domină Parlamentul poate jongla cum dorește cu moțiunile de cenzură în timpul sesiunilor extraordinare, deoarece Constituția nu prevede limitări din acest punct de vedere.

Nu s-a gândit nimeni atunci când s-a scris Constituția că se vor face 4 sesiuni extraordinare. Și nici nu s-a făcut niciodată până acum mai mult de una. Și aia dura de regulă maxim 5 zile”, ne-a declarat fostul președinte al CCR Augustin Zegrean.

Moțiunea de cenzură anunțată de Marcel Ciolacu și înregistrată oficial luni seara de către PSD a ridicat mai multe semne de întrebare și a creat destulă confuzie în spațiul public, din cauza unor informații contradictorii, transmise cu sau fără intenție în actualul context electoral, marcat de alegerile locale care vor avea loc pe 27 septembrie.

Politic vorbind, asistăm la o premieră: Ne aflăm la finalul celei de-a treia sesiuni parlamentare extraordinare consecutive și, mai mult, ar putea urma cea de a patra, dacă PSD și partidele satelit și-ar dori acest lucru apreciind că ar putea astfel câștiga și mai mult capital electoral.

Nu suntem într-o prelungire a sesiunii ordinare

Constituția spune limpede la art. 66 următoarele: ”(1) Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc în două sesiuni ordinare pe an. Prima sesiune începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iunie. A doua sesiune începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie”.

ADVERTISING

Prin urmare, în perioada iulie-august, Parlamentul este în mod normal în vacanță.

Însă, în cazul în care există motive solide, cum ar fi unele legi importante care trebuie adoptate de urgență, deputații și senatorii pot fi convocați în sesiuni extraordinare pe perioada verii, dacă Birourile Permanente decid acest lucru.

Convocarea se face în baza unei ordini de zi, bine stabilite și votate tot de Birourile Permanente. Ceea ce s-a și întâmplat vara aceasta, nu o dată, ci de trei ori până acum, fiecare sesiune extraordinară durând câte 2 săptămâni.

Constituția nu interzice depunerea unei moțiuni de cenzură în sesiunea extraordinară

Două dintre subiectele intens dezbătute în ultimele zile au fost: ”Se poate depune moțiune de cenzură într-o sesiune extraordinară? Și, dacă da, ea trebuia sau nu să figureze pe ordinea de zi votată la început?

Augustin Zegrean, fost parlamentar si președinte al Curții Constituționale, ne-a precizat că ”Nu scrie nicăieri că nu se poate”.

Constituția vorbește despre procedura de depunere și atâta tot, nu spune că într-o sesiune extraordinară nu se poate depune moțiune de cenzură. Sunt alte lucruri care nu se pot face într-o sesiune extraordinară, dar nu acesta. Nu scrie în Constituție. Iar tot ce nu este interzis este permis.

ADVERTISING

Și nu se spune nicăieri că moțiunea de cenzură trebuie anunțată din timp. În schimb, legiuitorul când a vrut să spună, a spus. De exemplu, în cazul ordonanțelor de urgență, Constituția spune: ’Dacă Parlamentul nu este în sesiune, se convoacă de urgență’”, a declarat Augustin Zegrean pentru SpotMedia.ro.

Altă controversă: Lista de semnatari ai moțiunii

O altă controversă a fost legată de lista de semnături ale parlamentarilor care inițiază moțiunea. Constituția spune la art.113 că ”(4) Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură”. Acest impediment nu poate fi invocat în cazul de față, pentru că singura moțiune de cenzură din 2020 a fost votată la începutul lunii februarie, deci în sesiunea ordinară, și ea nu a fost respinsă, ci adoptată prin vot.

”Da, pot semna și de data asta, pentru că este vorba despre o altă sesiune”, ne-a explicat din nou Augustin Zegrean.

„Prima sesiune, februarie-iunie, s-a încheiat. Constituția spune că cei care au semnat într-o sesiune nu mai pot semna în aceeași sesiune. Dar dacă sunt 10 sesiuni extraordinare, de 10 ori pot să semneze pentru o nouă moțiune de cenzură.

ADVERTISING

Guvernul răspunde în fața Parlamentului și trebuie să poată fi demis. Vacanța de vară durează două luni, vacanța de iarnă – două luni, și în timpul ăsta Guvernul poate face multe ghidușii”, ne-a explicat Augustin Zegrean.

Când se va vota? Când vrea PSD

Chiar și ziua în care trebuie să se dea votul a constituit subiect de dezbatere publică și chiar ironii. Deși Marcel Ciolacu susține că el vrea ca votul la moțiune să se dea cât mai repede, nu există o limită constituțională în acest sens.

Alin. 3 de la același art. 115 prevede că: ”Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere”, dar acest DUPĂ, poate însemna orice, adică inclusiv să ajungem în septembrie, când începe a doua sesiune ordinară din acest an.

Conform art. 94 din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, ”după încheierea dezbaterilor se procedează la votarea moţiunii de cenzură”.

Procedura nu mai poate fi oprită

Întrebat dacă procedura demarată de PSD poate fi oprită în vreun fel, de exemplu, prin contestare la CCR, Augustin Zegrean a negat.

”Nu, nu mai poate fi oprită. Nu s-a gândit nimeni atunci când s-a scris Constituția că se vor face 4 sesiuni extraordinare. Și nici nu s-a făcut niciodată până acum mai mult de una. Și aia dura de regulă maxim 5 zile. Sunt foarte rare situațiile și foarte puține țările care își dau jos Guvernul vara.

Dar vreau să vă mai spun ceva: Am văzut ca PSD a făcut plângere penală împotriva Guvernului, din cauza primarilor. PSD ar trebui să își amintească de ordonanța 55/2014, când au dat termen primarilor și consilierilor ca să vadă cu ce partid merg mai departe.

Erau și atunci alegeri, iar CCR a declarat ordonanța neconstituțională, dar nu s-a mai ținut cont de decizia Curții. Oare chiar au uitat?”, a mai comentat fostul președinte al CCR.

Ce urmează

În documentul care însoțește moțiunea de cenzură "Guvernul PNL - de la pandemie la pande-mită generalizată" PSD acuză reprezentanţii Executivului că au încălcat toate regulile impuse cetăţenilor în urma pandemiei și au făcut mult rău economiei în această perioadă.

Conform deciziei luate luni seara de Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului,  moţiunea de cenzură va fi citită în plenul reunit joi, 20 august, de la ora 12:00.

Vezi aici Decizia de convocare a plenului comun pentru data de 20 august.

"După trei zile, Biroul Permanent reunit va programa votul. În cazul în care va fi atacată, aşteptăm decizia CCR. Aşa am auzit de la domnul Orban, că va ataca”, a declarat Marcel Ciolacu, într-o conferință de presă.

Sunt șanse mari ca moțiunea să fie adoptată în Parlament, în condițiile în care PSD are 214 senatori și deputați, cărora li se adaugă alți parlamentari de la Pro România, ALDE, minorități sau UDMR. Pragul de la care Guvernul Orban pică este de 233 de voturi.

Marcel Ciolacu crede că moțiunea va fi adoptată și Guvernul Orban o să cadă, caz în care propunerea PSD va fi formarea unui guvern de uniune națională, până la alegerile parlamentare, care ar trebui organizate în decembrie.

”Aşteptăm decizia, dacă moţiunea va trece, decizia preşedintelui. Am fost cu această propunere, dacă vă amintiţi, la preşedintele României, când a fost învestit Guvernul Orban 2 şi cred că a greşit preşedintele în acel moment şi nu a pus un guvern de uniune naţională. Lucrurile ar fi arătat cu totul şi cu totul altfel acum în România şi am fi avut un guvern cu credibilitate", a afirmat luni seara liderul PSD.

Sâmbătă, pe 22 august, PSD are programat congresul la care își va alege conducerea, Marcel Ciolacu ocupând o poziție de interimar după condamnarea la închisoare a fostului președinte al partidului, Liviu Dragnea.

Urmărește aici conferința de presă susținută luni de Marcel Ciolacu:

PSD a depus azi moțiune de cenzură! Guvernul PNL trebuie să plece! Au furat! Au scăpat pandemia de sub control! Au provocat un dezastru economic! Au fraternizat cu interlopii! Și n-au respectat legea privind creșterea alocațiilor, pensiilor și salariilor profesorilor!

Publicată de Marcel Ciolacu pe Luni, 17 august 2020

Citește analizele SpotMedia.ro:

Moțiunea lui Ciolacu, prietenul omului

Moțiunea de cenzură, o sabie cu două tăișuri pentru PSD. De ce Ciolacu e obligat s-o depună?

Vezi cele mai tari exclusivități SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇