Cenzura impusă de Kremlin odată cu declanșarea invaziei în Ucraina nu a ocolit universitățile din Rusia.
O investigație realizată de jurnaliștii publicațiilor independente Meduza și 7×7 arată că și de dinainte de prima zi de război, profesorilor cu legături cu universități străine a început să nu li se mai permită să predea online, de la distanță, iar odată ce primele bombe au căzut pe pământ ucrainean au început să fie introduse cursuri obligatorii de propagandă, întocmite liste cu ”trădătorii” anti-război și studenții au fost încurajați să își ”toarne” profesorii și colegii cu astfel de viziuni.
Cei care au stat de vorbă cu jurnaliștii povestesc că, dacă la începutul invaziei, era ”foarte recomandat” să postezi litera Z pe site-ul universităților, pe fațade sau în sălile de curs, acum aceste lucruri au devenit aproape obligatorii pentru universitățile de stat.
La 3 zile de la începutul războiului, pe 28 februarie, școlile din Rusia au primit materiale de propagandă, în care era explicată poziția Kremlinului despre ”operațiunea specială”, așa cum fusese ea prezentată în discursul lui Putin de la începutul invaziei. Evident, nu lipseau citate din declarația președintelui rus.
Pe 4 martie, peste 260 de rectori au semnat o scrisoare deschisă de ”susținere a țării noastre, a armatei noastre care ne apară securitatea, a președintelui nostru, care a luat, probabil, cea mai grea decizie din viața lui, dar necesară”.
Tot în acele zile, universitățile au primit de la Ministerul Educației o circulară prin care rectorilor li se spunea să se asigure că studenților le sunt predate informații despre ”lupta împotriva dezinformării” și, în același timp, sunt învățați istoria corectă a Rusiei. Pentru a evita să fie victime ale fake newsurilor, studenților li s-a spus să verifice mereu informațiile în presa de stat sau pe site-ul Ministerului Apărării.
Studenților li s-a spus că prezența la astfel de cursuri este obligatorie, iar uneori mesajele Kremlinului erau inserate din neant în cursurile obișnuite, ca să fie siguri că nimeni nu scapă ”neinformat”.
Ziua 54 de război în Ucraina – desfăşurarea evenimentelor
Jurnaliștii precizează că în noiembrie anul trecut, universitățile au primit mână liberă de la Ministerul Educației de la Moscova în ce privește organizarea în contextul pandemiei de Covid. Astfel, majoritatea au ales să păstreze formatul online sau mixt - prezență fizică și online.
Însă la scurt timp, profesorii care au depus cereri să predea de la distanță, în special cei care aveau colaborări și cu universități străine sau nu se aflau în Rusia, au început să observe că răspunsul fie întârzie, fie este de respingere a solictării.
Unul dintre lectorii de la Academia de Studii Economice de la Moscova, doctorul în istorie Dmitri Dubrovski, spune că a fost respins de la a preda online pentru că primise o invitație pentru un internship la British College.
El le-a spus jurnaliștilor că persoane din managementul universității i-au comunicat că de la nivelul Administrației Prezidențiale ar fi fost emisă o listă neagră cu ”profesorii care nu sunt de încredere”. Dubrovski a acceptat invitația și a plecat în Marea Britanie înainte să înceapă războiul, iar la scurt timp după ce a stat de vorbă cu jurnaliștii a fost declarat ”agent străin” de Ministerul Justiției de la Moscova.
”Politica generală a universităților e să controleze profesorii. Știm că studenților li se cere să-si toarne profesorii sau colegii”, a spus profesorul.
Și alte cadre universitare au observat același tratament. Un alt profesor care a plecat din Rusia și care a cerut să fie sub protecția anonimatului, spune că e în concediu fără plată de luni bune: ”Nu cred că Academia vrea să mă dea afară de tot, dar sentimentul este că e sub presiune să concedieze oamenii ca mine, care au plecat”.
La fel povestește și un altul: ”Cred că oricine este acum în afara Rusiei este etichetat ca agent străin care nu e de încredere și nu e lăsat să predea”.
Astfel de situații nu sunt întâlnite doar la Academia de Studii Economice, ci la toate universitățile.
”Președintele universității noastre a spus clar că cei care pleacă sunt trădători și, evident, șefii de catedre s-au grăbit să-și arate loialitatea”, spune un profesor de la Universitatea de Stat pentru Studii Umanistice, tot sub protecția anonimatului.
La MGIMO, universitatea care pregătește viitorii funcționari publici și diplomați, studenți au dezvăluit că cei mai aprigi susținători ai războiului sunt colegii lor de la Facultatea de Relații Internaționale, de unde sunt recrutați angajații Ministerului de Externe.
Studenții și profesorii care au postat mesaje anti-război au fost identificați și expuși pe un cont de Telegram al universității. ”Iata-i! Ei sunt mândrii reprezentanți ai nazismului”, scrie pe acel cont.
Și această hărțuire ajunge să funcționeze, în cele din urmă.
”Își ating scopul, pentru că reușesc să inducă frica. E îngrozitor să-ți vezi profesorul trecut pe listă ca trădător. Și fără nicio dovadă! Pun doar numele complet, o poză, un link la pagina de pe siteul universității și de fiecare dată și câteva cuvinte pline de ură”, a spus un student.