Viktor Orban a câștigat alegerile de la Budapesta cu un mesaj disonant față de Uniunea Europeană în ceea ce privește politica față de Vladimir Putin și agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.
Ce înseamnă asta pentru Uniunea Europeană, mai ales în contextul în care Moscova apasă imediat pe pedala dezbinării europene?
Războiul din Ucraina este unul între slavi, nu unul care să privească Europa occidentală și protejarea cetățenilor Uniunii Europene înseamnă neimplicarea în război și minimalizarea repercusiunilor economice, a fost mesajul lui Viktor Orban, care și-a adjudecat, grație sistemului mixt, două treimi dintre voturi.
E un mesaj care contrazice însăși poziționarea Uniunii Europene față de agresiunea rusă.
Europarlamentarul maghiar Anna Donath, care face parte din Momentum (opoziție), spune, într-un interviu acordat Spotmedia.ro la Strasbourg, că Ungaria se va scufunda într-o criză economică, după ce Comisia Europeană a decis să implementeze condiționarea banilor europeni de respectarea statului de drept.
"Aceasta înseamnă că UE poate testa mecanismul asupra statului de drept pe care l-a anunțat deja. Pentru că Viktor Orbán refuză să implementeze orice garanții pentru lupta anticorupție și ar prefera mai degrabă să renunțe la fondurile UE.
Totuși, aceasta înseamnă și că va exista o criză economică în Ungaria, iar acest lucru este atât de evident încât până și Viktor Orbán l-a recunoscut.
Prin urmare, în viitorul apropiat, Uniunea Europeană nu va trebui să se ocupe doar de faptul că în cadrul alianței noastre avem calul troian al lui Putin. Ea va trebui, de asemenea, să se confrunte cu problema că unul dintre statele sale membre se va scufunda într-o criză economică profundă".
Una dintre provocări rămâne aceea a votului pe care ungurii l-au dat lui Viktor Orban. Cât de corecte au fost însă alegerile?
"Sistemul electoral este unul absolut inegal, mașina de propagandă este una brutală, iar banii pe care Fidesz este capabil să-i cheltuiască nu au limite.
Iar în umbra războiului noi nu am reușit să convingem electoratul că unitatea Opoziției înseamnă pace și securitate pentru oameni, pentru că propaganda guvernamentală tot le spunea oamenilor că opoziția vrea război", spune Anna Donath.
Pe de altă parte, Viktor Orban va alimenta retorica anti-europeană, odată cu condiționarea fondurilor, pentru a putea prezenta la Budapesta o poveste convenabilă.
"Blocarea fondurilor este deja o acțiune care cântărește greu, deoarece sistemul promovat de Fidesz este susținut în mare parte prin subvenții de la Uniunea Europeană. Oricum mecanismul asupra statului de drept este acum lansat, problema este că această lansare a fost amânată de către Comisia Europeană timp de luni de zile din motive politice.
Sarcina noastră acum este să convingem alegătorii că Uniunea Europeană nu dorește să ia bani europeni de la poporul maghiar, ci că vrea să oprească deturnarea lor de către Guvern".
Polonia a avut o poziționare fermă contra agresiunii Rusiei în Ucraina și s-a despărțit de Ungaria în această privință. Va conta asta în ceea ce privește sancționarea Poloniei pentru derapaje care țin de statul de drept?
Anna Donath remarcă aici că politica externă contează în decizia UE, mai ales în contextul agresiunii ruse în Ucraina.
"Comisia Europeană a spus deja că probabil că nu va fi lansată nicio procedură împotriva Poloniei. Aceasta arată cum politica externă a Guvernului a pus o țară precum Ungaria într-o situație imposibilă.
Guvernul maghiar este atât de corupt, atât de mulți bani UE au fost deturnați, încât nu se poate face nimic altceva dacă UE dorește să protejeze banii a căror menire era să îmbunătățească viața poporului maghiar".