Prima expediție cu echipaj uman în adâncurile Gropii Atacama. Au fost descoperite noi forme de viață (Foto & Video)

Prima expediție cu echipaj uman în adâncurile Gropii Atacama. Au fost descoperite noi forme de viață (Foto & Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

La începutul acestui an, o expediție condusă de omul de știință Osvaldo Ulloa a ajuns la 8.000 de metri adâncime, într-o zonă în care niciun om nu a fost vreodată, Groapa Atacama.

Ce au găsit acolo naște mai multe întrebări decât oferă răspunsuri, scrie ScienceAlert. Asta deoarece chiar și la aceste adâncimi, oamenii de știință au găsit nu doar organisme microscopice, ci și castraveți de mare translucizi, din specii încă necunoscute, pești și un tip de crustacee.

Groapa Atacama, creată de întâlnirea a două plăci tectonice în estul Oceanului Pacific, este un șanț lung de 5.900 de kilometri, din largul coastei nordice din Chile până în Ecuador. Cunoscută și sub numele de Groapa Peru-Chile, ea se află acolo unde converg plăcile tectonice Nazca și America de Sud, fiind o zonă care a produs numeroase cutremure și tsunami-uri de-a lungul timpului.

ADVERTISING

„Am reușit performanța de a duce oameni în groapă, acolo unde nicio altă ființă umană nu a mai fost până acum”, a declarat Ulloa, directorul Institutului de Oceanografie Millennium de la Universitatea din Concepcion.

„Am dat peste structuri geologice, iar acolo am văzut un tip de holothurians sau castraveți de mare translucizi, ca niște jeleuri, pe care nu îi înregistrasem și care, cel mai probabil, erau specii noi”, a declarat Ulloa, după expediția de 12 săptămâni numită Atacama Hadal.

„Am descoperit, de asemenea, comunități bacteriene care aveau filamente despre care nici măcar nu știam că există în Groapa Atacama și care se hrănesc cu compuși chimici și anorganici.

ADVERTISING

Acest lucru a deschis un număr imens de întrebări. Care sunt acești compuși? Ce tip de bacterii sunt acestea? Nu avem nicio idee, va trebui să ne întoarcem acolo”, a mai spus omul de știință.

În timpul expediției au fost găsite, de asemenea, specii de amfipode, un tip de crustacee înrudite îndeaproape cu creveții, care erau crustacee necrofage, viermi segmentați și pești translucizi. Aceștia au fost descoperiți în același loc în cadrul unei expediții fără echipaj uman în 2018.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇