Doar 20% dintre speciile de animale de pe Terra sunt cunoscute. Harta interactivă care îți arată unde trăiesc cele nedescoperite încă şi de ce e crucial să le găsim

Doar 20% dintre speciile de animale de pe Terra sunt cunoscute. Harta interactivă care îți arată unde trăiesc cele nedescoperite încă şi de ce e crucial să le găsim
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Deși pare incredibil, doar 20% dintre speciile de animale care trăiesc pe Pământ sunt cunoscute până în acest moment. Asta, chiar dacă ai putea umple pagini întregi cu speciile pe care doar tu le știi, de la amfibieni până la păsări, reptile sau mamifere.

Asta înseamnă că mai sunt încă multe de descoperit, comunitatea științifică fiind într-o cursă contracronometru pentru a le găsi. Noile specii trebuie descoperite mai repede, înainte să dispară, tocmai pentru a putea fi protejate, pentru a rămâne moștenire generațiilor care vin.

ADVERTISING

În acest sens, doi oameni de știință au realizat o hartă interactivă, pe baza speciilor cunoscute, pentru a prezice unde ar putea trăi cele care nu au fost încă descoperite. Au fost luați în calcul factori precum caracteristicile biologice, habitatul etc...

Iar țările cele mai ofertante de pe glob, unde trebuie intensificate căutările, sunt, potrivit calculelor lor, Brazilia, Indonezia, Madagascar și Colombia, după cum se arată într-un raport publicat de jurnalul Nature Ecology & Evolution, citat de World Economic Forum.

ADVERTISING

”La ritmul în care se schimbă mediul, fără îndoială că multe specii vor dispărea înainte ca noi să aflăm despre existența lor și să avem șansa să le schimbăm destinul”, a declarat unul dintre autorii studiului, Walter Jetz, de la Universitatea Yale.

De ce e așa de important să găsim aceste specii? Pentru că biodiversitatea, varietatea vieții pe Pământ, e cea care sprijină ecosistemele pe care oamenii se bazează.

Apoi, natura singură ajută la combaterea schimbărilor climatice, pădurile (care absorb dioxid de carbon) fiind doar un exemplu în acest sens.

ADVERTISING

Nu în ultimul rând, circa 40% din economia mondială depinde de resursele biologice, iar dacă pierderile la nivelul biodiversității vor continua să fie și pe viitor ca în prezent, industrii precum cea alimentară, ecoturismul și nu numai ar putea pierde 338 de miliarde de dolari pe an.

Vezi și 20 de noi specii descoperite în Pădurea de nori a Boliviei: „O vale neatinsă care debordează cu biodiversitate”

38% din suprafaţa UE era acoperită cu păduri în 2020. Situația din România


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇