De ce Putin va pleca de la Kremlin

Chiar dacă va continua să atace Ucraina și va mai avansa, Putin a pierdut războiul.
De ce Putin va pleca de la Kremlin
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cu cât va insista mai mult cu bombardarea civililor și a orașelor, Putin se va împotmoli în propria neputință.

Cu cât războiul se va prelungi, poziția sa de lider autoritar va slăbi. Așa că, indiferent de cum vor decurge operațiunile militare sau de cum va fi negociată o eventuală pace, poziția sa de lider autoritar se va clătina.

Oamenii din jurul său au interesul să-l vadă plecat de la Kremlin. Dacă asta se va întâmpla, ce fel de lider și-ar dori la Kremlin serviciile secrete și oligarhii ruși?

Dacă schimbarea se va face repede, în câteva luni sau un an-doi, FSB va impune un lider asemenea lui Putin. Serviciile secrete ruse sunt pline de indivizi asemenea șefului de la Kremlin, indivizi impregnați cu nostalgia mincinoasă a marelui imperiu rus, au de unde alege un succesor.

Războiul din Ucraina nu va fi pentru ei o lecție care să le schimbe modul de gândire, ci va fi privit mai degrabă ca fiind o sumă de erori ce trebuie pe viitor corectate.

ADVERTISING

Oamenii din servicii nu vor renunța de bună voie, în urma unui proces de conștiință, la hârjoana cu Occidentul, oamenii aceștia nu se pot schimba atât de mult încât să accepte democrația.

Pentru ei a fi democrat este egal cu a nu fi pravoslavnic. A fi democrat înseamnă a lăsa la lada de gunoi a istoriei toată măreția cuceririlor începute cu Petru cel Mare. A fi democrat înseamnă a renunța la tot ce au învățat la tinerețe și la maturitate.

Nu se vor simți confortabil cu un lider democrat la Kremlin, asemeni lui Navalnîi, de exemplu. Vor dori ca acolo să fie unul de-al lor, care să le garanteze funcțiile și privilegiile.

Nimeni nu trebuie să-și facă vreo iluzie că oligarhii care au adunat miliarde făcând afaceri cu Occidentul s-au democratizat. Și-au făcut averea cu ce Putin le-a dat să administreze în folos personal din statul rus.

Dacă au umblat prin lume și și-au cumpărat proprietăți luxoase în Occident, au făcut-o cu banii jefuiți de la statul rus. Dacă și-au pus bani în conturi din Elveția sau din Vest, au făcut-o ca să-și pună la adăpost agoniseala de mâna lungă a lui Putin.

Oligarhii vor dori la Kremlin nu un Putin, ci un altcineva de aceeași factură cu el, dar mai slab, pe care să-l poată controla ca averile lor să sporească, iar ei să aibă mai multă libertate.

Cred că acum și serviciile secrete, și oligarhii ar dori ca Putin să plece de la șefie, ca războiul din Ucraina să se termine, iar Rusia să poată să-și lingă rănile.

Războiul acesta i-a făcut de râs pe primii, arătându-i lumii așa cum sunt, niște politruci incompetenți care și-au acoperit nepriceperea cu propaganda.

Pe cei din cea de-a doua categorie războiul i-a făcut mai puțin bogați și le-a oferit perspectiva sumbră de a nu-și mai spori avuția vânzând gaz sau materii prime ca să culeagă banii Vestului.

Niciunii nu se simt confortabil și ar dori terminarea acestei aventuri militare pornite de Putin. Dar nu cu Putin la putere, pentru că pentru cei din servicii ar urma o epurare masivă, iar pentru oligarhi nevoia refacerii înzestrării armatei coroborată cu duritatea sancțiunilor ar însemna o lungă perioadă de stagnare și o presiune din partea liderului de la Kremlin greu de suportat.

Dacă Putin va rămâne la putere după terminarea războiului, amarul înfrângerii va fi asemeni unui tsunami care va mătura pe mulți din grupul său de apropiați.

Putin nu-și va recunoaște greșelile, este în firea unui dictator să caute vinovați oriunde numai în propria gândire nu.

Cei din FSB vor fi vinovați de faptul că nu au informat corect despre situația din Ucraina. Cei din Armată vor fi vinovați că nu și-au instruit soldații și nu au întocmit planuri de luptă corespunzătoare. Cei din administrație vor fi vinovați că nu au gestionat resursele ca să asigure nevoile frontului. Oligarhii vor fi vinovați că au îndesat prea mult în propriile buzunare și au spoliat bugetul. Toată camarila va suferi.

Perspectiva ca Rusia să-și poată reface înzestrarea Armatei abia peste un deceniu îl va trimite pe Putin la marginea nebuniei.

Faptul că a fost fâcut de râsul lumii cu această campanie militară deja l-a apropiat de această graniță. Pentru Putin, domnia sa s-a prăbușit, nu va mai putea face nimic măreț până la sfârșitul vieții. Asta îl va acri pe dictator și îl va face și mai periculos decât este azi.

Ucraina se va reface cu ajutor financiar și economic occidental. Armata ei se va dota cu armamentul care acum i-a asigurat egalitatea pe front, tot prin grija Occidentului.

Chiar dacă Ucraina nu va intra în NATO, ajutoarele militare vor face ca de facto această țară să fie grănicerul lumii civilizate pe flancul său estic.

Poate că Ucraina nu va fi primită rapid nici în UE, dar legăturile economice cu Europa vor fi tranșate de o asemenea manieră încât beneficiile vor fi majore. Iar pe măsură ce Ucraina va crește militar și economic, iar Rusia va bălti în stagnarea din care administrația lui Putin și oligarhii nu o vor putea scoate, amarul dictatorului va crește exponențial.

Viitorul post-război nu arată bine pentru Putin și pentru Rusia.

Soldații întorși de pe front vor aduce cu ei în Rusia adevărul care va eroda poziția de mare lider a lui Putin. Colapsul economic și militar va pune la îndoială poziția dictatorului, iar până la următoarele alegeri poporul rus va avea vreme să înțeleagă ce s-a petrecut și să înțeleagă că nu ar fi bine pentru Rusia ca Putin să rămână la Kremlin.

Asta dacă o lovitură de palat nu va fi considerată de dorit de cei din cercul lui de putere, ca să supraviețuiască.

Când și cum se va petrece debarcarea țarului este greu de prognozat, pentru că în ecuație sunt multe necunoscute și tot din cauza lor viitorul Rusiei este imprevizibil.

Un singur lucru este cert, Europa va avea parte de câteva decenii de pace. Există șansa ca prăbușirea lui Putin să însemne sfârșitul visului imperial rus.

Ce este cert până acum este că Putin s-a jucat de-a ruleta rusească cu istoria, a pierdut și trebuie să plătească. Iar cei ce îi vor cere plata vor fi, în primul rând, cei din cercul său de putere, nu rușii din clasa de mijloc, cum amenință dictatorul. Locul lui nu mai este la Kremlin și, spre binele acestora, ar trebui să plece sau să fie dat la o parte de acolo cât mai repede.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇