Economia Ucrainei se va contracta cu 10% în acest an din cauza invaziei ruse

Economia Ucrainei se va contracta cu 10% în acest an din cauza invaziei ruse

Economia Ucrainei se va contracta cu 10% în 2022 ca rezultat al invaziei lui Vladimir Putin, însă perspectivele s-ar putea înrăutăţi abrupt dacă Rusia nu se opreşte, potrivit unui nou raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Raportul a fost pregătit înainte ca FMI să aprobe un sprijin de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari pentru Ucraina, informează BBC.

Acesta avertizează că PIB-ul ar putea scădea cu 25-35%, o estimare realizată printr-o comparaţie cu alte economii care trec prin război, precum Irak sau Liban.

ADVERTISING

Ivanna Vladkova Hollar, şefa misiunii FMI din Ucraina, a declarat că autorităţile ucrainene exercită „un efort remarcabil” pentru a ţine economia şi sistemul financiar în picioare în timpul războiului.

Război în Ucraina, Ziua 19 - Vezi desfășurarea evenimentelor

Tot astăzi, Banca Mondială a anunţat că va aloca o finanţare suplimentară de 200 de milioane de dolari pentru a sprijini sistemul de servicii sociale pentru populaţia vulnerabilă din Ucraina, pe lângă sprijinul de 723 de milioane de dolari aprobat săptămâna trecută.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Asistenţa Băncii Mondiale face parte dintr-un pachet de sprijin cu o valoare totală de 3 miliarde de dolari, destinat Ucrainei în lunile următoare, informează Ziarul Financiar.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇