Un al doilea amendament-surpriză care i-ar amnistia pe plagiatori a fost depus de un parlamentar PSD și votat de Comisia de Învățământ din Camera Deputaţilor, urmând să intre la votul plenului.
Amendamentul a fost depus de Adrian Solomon (PSD) la Comisia de Muncă, într-un proiect de lege care se referă la cu totul altceva (vârsta de pensionare a femeilor din învățământ, n.red.), semnalează USR, citat de Edupedu.ro.
Paragraful respectiv ”amnistiază plagiatorii de dinainte de 2011” în ”regim de urgenţă”, adică în termen de trei zile de la publicarea noii legi în Monitorul Oficial.
USR a cerut în plen reîntoarcerea proiectului la comisie, dar cererea a fost respinsă luni, așa că intră în mare grabă la vot în plen, în această după amiază, Camera Deputaților fiind decizională.
UPDATE: Deputatul USR Ionuț Moșteanu anunță că votul s-a amânat pentru săptămâna viitoare, dar ”pericolul nu a trecut”.
”Legea este la vot pentru săptămâna viitoare. Fac un apel la profesorul Klaus Iohannis ajuns Președinte, cel care ne spunea că „trebuie să respingem ferm orice formă de plagiat” și „dacă un politician este dovedit plagiator, trebuie să dispară din politică” să ia poziție publică și să blocheze noua lege. El este conducătorul de facto a alianței PSD-PNL, el poate bloca legea”, a scris Ionuț Moșteanu pe Facebook.
Argumentele lui Solomon
Adrian Solomon a declarat la începutul ședinței că „nimic nu prescrie dreptul de proprietate intelectuală, dar orice în țara asta are limită, iar vendetele politice pe metode securistice ar trebui să nu se întâmple și în mediul academic, unde probabil fiecare a trecut printr-un examen cât se poate de riguros, pentru a obține o diplomă. Nu facem decât să oprim acest tăvălug care încalcă constituția”.
În replică, senatorul USR Ștefan Pălărie a declarat pentru EduPedu că, ”dacă totuși acest amendament va primi voturile majorității din plen, grupul USR va face sesizare CCR invocând încălcarea principiului de bicameralism”.
Întrebat de ce crede că se forțează pentru a doua oară spălarea de păcate a plagiatorilor, Ștefan Pălărie a explicat: „Este simplu: sesizările deja realizate la CNATDCU în această perioadă (inclusiv sesizarea împotriva lucrării domnului premier Ciucă) dar și cu plagiatele politicienilor din aceste două partide preocupă decidenții din aceste două partide (PSD și PNL) mai mult decât numeroasele crize suprapuse pe care le traversează România.
Dimpotrivă, cred că acești politicieni profită de perioada aceasta pentru ca sub zgomotul făcut de aceste crize, pentru a forța albirea acestor plagiate.”
Prima tentativă de acest gen a eșuat zilele trecute, după ce deputatul Cătălin Zamfir Manea de la Partida Romilor a depus un amendament similar la o lege care nu avea legătura cu Educația, dar și l-a retras rapid în urma scandalului public declanșat.
Studenții acuză
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a reacționat, luni după amiază, vehement împotriva celor întâmplate în Parlament.
”Furtul pe vremea războiului este mai grav decât cel pe timp de pace, pentru că cei în cauză profită de situația vulnerabilă creată. În timp ce românii sunt dedicați sprijinirii refugiaților din Ucraina, parlamentarii din Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților profită pentru a fura orice urmă de onoare a mediului academic (…)
Doamnelor și domnilor parlamentari, furtul e furt și plagiatul e furt, indiferent de cum ați încerca ascunderea lui după tertipuri așa-zis legale!”, se arată într-o postare a ANOSR, în care se solicită ferm Camerei Deputaților ”să respingă categoric această abominație legislativă”.