Angajaţii Senatului vor putea beneficia de 5 zile libere, dacă se implică în activităţi de voluntariat în beneficiul refugiaţilor ucraineni, ca urmare a unei propuneri a PNL, aprobată luni cu unanimitate voturi de Biroul Permanent al Senatului.
„Senatul României să vină în sprijinul autorităţilor, în această perioadă de criză umanitară, prin oferirea de zile libere angajaţilor care doresc să se implice în activităţile de voluntariat dedicate asistenţei şi preluării refugiaţilor.
Angajaţii Senatului care vor desfăşura activităţi de voluntariat vor putea beneficia de maxim 5 zile libere plătite pe lună, pe perioada crizei umanitare generate de atacurile militare din Ucraina. Zilele libere vor fi acordate în baza unui document doveditor al activităţii de voluntariat desfăşurate (va fi decis în urma consultărilor cu autorităţile locale)", se arată în memorandumul intern semnat de vicepreşedintele Senatului, liberala Alina Gorghiu.
Urmăreşte LIVE TEXT evenimentele din Ucraina în a 12-a zi de război
Din cauza fluxului continuu de refugiaţi şi al numărului ridicat al acestora, serviciile de asistenţă în centrele de primire a refugiaţilor trebuie acordate fără întrerupere 24h/24h, 7 zile din 7.
În acest moment, există o criză a resurselor umane de la nivelul autorităţilor, iar acestea au venit cu apeluri către cetăţenii care doresc să se implice prin donaţii, dar şi ca voluntari, argumentează Gorghiu.
Conform memorandumului, Senatul României prin Secretariatul General va lua legătura cu autorităţile competente, Prefectura, primăriile de sector, pentru a obţine informaţii legate despre centrele de primire a refugiaţilor de pe teritoriul Capitalei şi a primi datele de contact ale coordonatorilor, iar toate aceste informaţii vor fi furnizate tuturor angajaţilor Senatului României, printr-o campanie internă de informare, prin intermediul căreia se va face un apel la solidaritate şi implicare în vederea colaborării în această acţiune umanitară.
În ceea ce priveşte impactul unei asemenea măsuri, Alina Gorghiu precizează: "Prezenta propunere va contribui semnificativ la creşterea imaginii instituţiei Senatul României, demersul reprezentând dovada solidarităţii, unităţii şi implicării la toate nivelurile".
Zeci de mii de români s-au implicat voluntar și gratuit până acum pentru a-i ajuta pe refugiații din Ucraina, fiecare cum a putut: cu cazare, cu alimente, cu diverse produse de igienă sau îmbrăcăminte, cu transport, cu un loc de muncă, cu informații și cu o vorbă bună.
În ședința de guvern de sâmbătă s-au stabilit sumele pe care Guvernul le va plăti pentru cazarea cetățenilor ucraineni refugiați în România. Astfel, pentru cazarea în instituțiile de stat, costul acoperit de stat este de 50 lei / persoană, iar pentru cei cazați în alte spații decât cele ale autorităților de stat costul acoperit de stat va fi de 100 de lei pe persoană.
Suma de 208 milioane de lei pusă la dispoziție din fondul de rezervă al guvernului acoperă cheltuielile doar „în prima fază”, a precizat premierul Nicolae Ciucă.