China alocă mai mulți bani pentru armată. Are deja al doilea cel mai mare buget de apărare din lume

China alocă mai mulți bani pentru armată. Are deja al doilea cel mai mare buget de apărare din lume

China a decis să își crească și mai mult bugetul alocat apărării, deși cheltuiește deja sute de miliarde de dolari pentru armată.

China îşi va mări cheltuielile pentru apărare în 2022 cu 7,1%, până la 229 de miliarde de dolari, transmite AP News. China are al doilea cel mai mare buget de apărare din lume, după SUA.

Anunţul de sâmbătă marchează o continuare a cheltuielilor care au dat Chinei o armată din ce în ce mai puternică, care contestă dominaţia forţelor armate americane în regiunea Indo-Pacific.  

ADVERTISING

În războiul din Ucraina, China s-a poziționat de partea Rusiei, chiar dacă la nivel declarativ a susținut că trebuie respectată integritatea teritorială a unei țări și a cerut să se renunțe la mentalitatea de război rece.

Practic, China nu a susținut sancțiunile economice impuse Rusiei de SUA, UE și alte țări occidentale, precum și de majoritatea țărilor vecine, în urma invadării Ucrainei. Chinezii nu au de gând să ia niciun fel de măsuri contra Rusiei.

„Nu vom lua parte la implementarea acestor sancțiuni. Vom continua să menținem relații economice și comerciale normale cu părțile implicate”, a declarat Guo Shuqing, președintele Comisiei de Reglementare a Băncilor și Asigurărilor din China, citat de Reuters.

ADVERTISING

China nici nu consideră invazia rusă în Ucraina un război, ci o numește o criză, de care s-ar face mai degrabă vinovați americanii, nu rușii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇